Незаконни биваци отново превзеха горите край залива Вромос (СНИМКИ)


Незаконни биваци отново превзеха горите край залива Вромос (СНИМКИ)
21 Май 2020, Четвъртък


Тези хора не внасят нито стотинка данък в общинската хазна, не плащат ток, вода, не допринасят за икономиката в района, но пък тежат на местния бюджет, възмущават се жителите на Черноморец

Автор: Светлана Николова

Първите летовници по Южното Черноморие вече са факт. Те обаче не са в базите за настаняване, които разчитат на българските туристи да спасяват сезона. Те обитават нерегламентирани биваци, най-скандалният от които е този край залива Вромос.



Всяка година в началото на летния сезон жителите на Черноморец повдигат една и съща болна тема – незаконния къмпинг от каравани, кемпери и палатки, изпълнили гората от населеното място до Атия.

Тези хора не внасят нито стотинка данък в общинската хазна, не плащат ток, вода, не допринасят за икономиката в района, но пък тежат на местния бюджет, възмущават се черноморци.



Екип на Десант провери на място каква е ситуацията на Вромос, преди откриването на летния сезон. Натъкнахме се на огромен лагер, скрит от дърветата под стария път на Атия.

Караваните и кемперите са десетки, видно е, че някои от тях пребивават тук целогодишно, а собствениците им ги ползват през летните месеци като второ жилище, за което не плащат никакви такси.



На място откриваме Иван Бошнаков от Пловдив, Петър Колев от Габрово и Силвия Георгиева от Бургас.

Тук сме заради компанията, не само заради това, че ни е безплатно. Нямаме нищо против да си плащаме, но никой не иска да регламентира този къмпинг, коментират те.

Малко по-надолу, в Черноморец, има уредено специално място за кемпери и каравани, но нашите събеседници не искат да хосят там. Казват, че им било скъпо. Изобщо, коментират те, в България са много малко местата за такива като нас. Ние сме свободолюбиви хора, които не искат правила, заграждения и финансови тежнения, противоречат си Иван и Петър.



Те дават за пример Гърция, в която къмпингуването е много добре застъпено в туризма. Но в същото време признават, че и там не им се ходи, защото и там е скъпо. А и гърците не позволяват всеки да си спре кемпера където му се прииска и налагат солени глоби за нарушителите.



В България обаче можело, разсъждават те. Аргументът им е, че още нямало приета наредба за дивото къмпингуване у нас. Казват, че не е тяхна грижа терените, върху които пребивават, чия собственост са – дали на държавата, на общината или пък са частни имоти. След като нямало регламент, можели да спират където си искат.

В същото време обаче след края на летния сезон от гората се изхвърлят тонове боклуци. Средствата за почистването са за сметка на местните данъкоплатци, които не виждат нито една стотинка от къмпингарите. Караванаджиите пък обвиняват за боклука палаткаджиите.



Всяка година, преди да дойдем, първо косим тревата, после правим оборка на плажа. Боклука в момента изхвърляме в Бургас, защото от кметството още не са поставили контейнер, обяснява Силвия. И добавя, че „говната“ ги оставят тези с палатките, които идват за ден-два, замърсяват и оставят така след себе си, без да почистят.

Отговорите на компетентните органи и на институциите очаквайте в следващи репортажи.


В категории: Новини

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
Добри
21.05.2020 19:02:31
4
4
Обичаме да си миришем.И да си пикаем до караваните за разкош.
А да си оставяме отпадъците на плажа ни е висш оргазъм!
3
Мунчо
21.05.2020 18:58:09
5
6
Георги, къде се къпете бе братчет и с каква вода? Бахти и миризливците!
2
Добри
21.05.2020 17:33:39
9
1
На това място къмпингуващите с каравани не са проблем.Проблема е в плажуващите,защото няма тоалетни и в палатките,защото няма тоалетни.
А това кой си оставя боклука по плажа,защото утре няма да е там е друга тема.Но това не са хората с караеаните.Те са там и утре!
1
Георги
21.05.2020 16:29:37
17
5
Колко пари ви платиха за да напишете тази малумна статия. Как е възможно да очаквате хората да плащат ток и вода при положение че не ползват ??? Смятам че ако има една реална такса за извозване на боклука никой няма да откаже да я плаща. Журналистиката в бг отдавна копае дъното.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки