Палто от бенгалска котка и обувки от крокодилска кожа влизат в изложба


Палто от бенгалска котка и обувки от крокодилска кожа влизат в изложба
Снимка: РИМ-Русе
21 Май 2020, Четвъртък


Интерактивната експозиция, свързана с търговията със застрашени от изчезване растения и животни, се подготвя от русенския музей.

Автор: Десант

Три палта от кожа на защитени видове - видра и бенгалска котка, както и три чифта обувки от крокодилска кожа, ще бъдат представени в мобилна изложба, свързана с търговията със застрашени от изчезване растения и животни. Интерактивната експозиция се подготвя от русенския музей.

Въпросните артикули са му предоставени през 2019 г. от Министерството на околната среда и водите. Те са били конфискувани по реда на Закона за биологичното разнообразие, регламентите на Европейския съюз и Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора – CITES. 

Проектното предложение  „Природата в риск. Интерактивна образователна изложба“ е подкрепено в рамките на конкурсна сесия на Министерството на културата, свързана с дейността по опазване и представяне на движимото културно наследство и визуалните изкуства в музеите и галериите.

Интерактивната, мобилна изложба ще се фокусира върху нерегламентираните форми на притежание на застрашени растителни и животински видове, създаващи предпоставки за тяхното изчезване.

Експозицията ще бъде допълнена от артефакти от фондовете на отделите „Природа“, „Етнография“, „Нова история“ и „Най-нова история“ на РИМ-Русе, а образуваната тематична колекция ще визуализира разнообразни примери на посегателство върху изчезващи екземпляри от цял свят.

Реализацията на проектната идея ще разгърне поредица от теми, свързани с изчезналите видове (динозаври, пещерни мечки, мамути), Великите географски открития, Пътят на подправките и монокултурите, значението на Конвенцията CITES за регулиране на търговията с животни, българските видове, включени в нея, както и примери от застрашени видове от дивата флора и фауна.

Експонатите изграждат последователен музеен разказ, който дава възможност да се илюстрират проблемите, рисковете и формите на отношение на обществото към видовото многообразие и отговорността, която хората имат към екологичното равновесие.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки