Подводни археолози търсят праисторическо селище в зоната на пристанището в Созопол


Подводни археолози търсят праисторическо селище в зоната на пристанището в Созопол
20 Май 2020, Сряда


Експедицията на Центъра за подводна археология е първата в Бургаска област за археологическо лято 2020

Автор: Десант

Спасителни археологически проучвания в акваторията на пристанището в Созопол извършват специалистите от Центъра за подводна археология в морския град.

Проучванията се правят във връзка с проект на Община Созопол за изграждане на плаващи понтонни кейове за рибарските лодки. Експедицията на Центъра за подводна археология е първата в Бургаска област за археологическо лято 2020, съобщава БНТ.

Проучването трябва да покаже дали в зоната на пристанището в древния град има археологически паметници и праисторическо селище. Разкопките са на площ само два на четири метра, но дават много археологически материал.



„Започнахме от съвременни материали- боклуци, бутилки, пластмасови чашки от 21 век, след това минахме 20 век, пластмасови чашки с надписи, технопласт, с цена 29 стотинки, така че горе-долу може да се датира 70-80 години на 20 век, след това продължихме“, каза пред камерата на националната телевизия директорът от Центъра за подводна археология в Созопол Найден Прахов.

Целта на археолозите е да достигнат дъното на някогашното пристанище, когато тук се заселват създателите на Аполония Понтика.

„От вида амфори може да се разбере с кои острови и с кои части на Гърция и Мала Азия са търгували древните аполонийци. Просто един много интересен и хубав икономически срез на активността в созополското пристанище“, каза пък Калин Димитров.

По-голямата част от пристанището е било удълбочавано неколкократно в 20 век, но сега стана ясно, че има части, които са напълно запазени, добавя Прахов.

Според учените по цялата територия на пристанището има неизследвани площи, които трябва да влязат в дългогодишен научен археологически проект. До няколко месеца находките от проучването ще бъдат в Археологическия музей в Созопол.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки