Перник подписа декларация за Справедлив енергиен преход


Перник подписа декларация за Справедлив енергиен преход
20 Май 2020, Сряда


Това е втората българска община след Бобов дол, която се ориентира към развитие на нисковъглеродна икономика

Автор: Десант

Кметът на Перник Станислав Владимиров декларира своята подкрепа за преминаване към устойчиво развитие на местната икономика. Той подписа декларацията на природозащитната организация WWF, с която се ангажира да поведе своята община към справедлив за хората и природата енергиен преход от въглищна към нисковъглеродна икономика.

С този ход Перник се превърна във втората българска общинна след Бобов дол, която се присъединява към общите европейски усилия за декарбонизация и развитие на алтернативни енергийни източници.

Само за половин година над 60 кмета от 14 въгледобивни региона в 11 европейски държави, сред които и България, обявиха своята подкрепа за преминаване към  икономика от нов тип в унисон с амбициозните цели на Зеления пакт.

Декларацията е подписана още от кметове от Германия, Гърция, Словакия, Словения, Полша, Румъния, Чехия, Украйна, Черна гора и Босна и Херцеговина. А през септември тази година в гр. Битом, Полша, ще се състои трети пореден Форум на кметовете за справедлив енергиен преход във въглищните региони, който се организира от WWF.

Неговата цел е обмяна на опит между кметовете на общини от Централна и Източна Европа, които са засегнати от преструктурирането на въглищния сектор.

„Фондът за справедлив преход е в размер на 7,5 милиарда евро, от които за България са заделени приблизително 0,5 млрд. евро. Те трябва да се използват по предназначение за справяне с екологичните, социалните и икономически последици от трансформацията на въгледобива в зависимите от изкопаемите горива региони у нас“, коментира Георги Стефанов, ръководител практика „Климат и Енергия“ към WWF България.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки