Пожар припомни болезнена тема – как община и държава подариха на Доган нос на Черно море


Пожар припомни болезнена тема – как община и държава подариха на Доган нос на Черно море
18 Май 2020, Понеделник


Става дума за нос Чукалята, на който преди години е имало военен секретен обект, а сега там се издига ориенталски сарай

Автор: Севдалина Пенева

Едва ли има друга държава като България, в която е допуснато обект от стратегическо значение за националната сигурност да стане частно владение. Става дума за нос Чукалята, на който преди години е имало военен секретен обект, служил за наблюдение на корабите, които се движат в българските териториални води. От носа се вижда военноморска база Атия, а по суша в непосредствена близост се намират Нефтеното пристанище и складовата база на „Лукойл – Нефтохим“.

Ръка върху стратегическия нос преди няколко години сложи депесарския бос в сянка Ахмед Доган, който никога не е крил неумолимите си апетити към стратегически и знакови места по Южното Черноморие.

Преди 12 години самозабравилият се политик поиска да сложи ръка на остров Св. Анастасия, където се е намирал най-старият християнски параклис по Българското Черноморие, датиращ от края на IX век.

Инвестиционният план на Доган тогава бе спрян след намесата на телевизия СКАТ.

На 7 март 2013 г. обаче Доган направи пробив в община Бургас чрез настоящия кмет Димитър Николов. Лично той на тази дата внесе в Общинския съвет на Бургас докладна записка за промяна в подробния устройствен план за застрояването на частен терен от 180 декара на нос Чукалята.

Според ПУП-а, придвижен от Николов, на самия бряг на морето трябваше да се строи „сграда на водна спортна база“.



Седем години по-късно действителността се оказа различна. Вместо сграда за водна спортна база на нос Чукалята се издига ориенталски сарай с частен път и бариера, която препречва пътя до плажната ивица на носа – изключителна държавна собственост.



Грандиозна кула с подемно съоръжение пък е вкопана в скалите, в разрез със закона за Черноморското крайбрежие, за да могат гостите на сарая да стигат до плажа в парк „Росенец“. 

Болезнената за бургазлии тема бе припомнена покрай пожар във владенията на Доган. По неофициални данни е горяла помощна сграда до самата резиденция.



Първоначално от полицията пуснаха прессъобщение, че гори „бившата хижа на Трансвагон“. Екип на СКАТ видя на място обаче, че пожарни автомобили и водоноски излизат именно от имението на Доган.

Дали пък журналистите не бяха умишлено заблудени, за да не пречат на спокойствието на богопомазаните обитатели на сарая, можем само да гадаем.






В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки