Увеличават се желаещите да дарят кръв в Бургас


Увеличават се желаещите да дарят кръв в Бургас
18 Май 2020, Понеделник


Напливът от кръводарители идва след отчаяния призив на Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ – Бургас, което наскоро показа празните трезори за кръвна плазма

Автор: Десант

През март броят на кръводарителите в цялата страна спадна рекордно заради обявеното извънредно положение и затруднения достъп до кръвните центрове. Същевременно нуждите от кръв за родилки, оперирани и пациенти на регулярно кръвопреливане, не намаляха. За да бъдат достатъчни количествата, Бургас се нуждае месечно от 700 кръводарители, но едва 456 души успяха да дарят кръв през първия месец от пролетта.

От ръководството на най-голямата болница в Бургаска област и от местната администрация призоваха всички здрави хора да помогнат, като станат дарители и спасят човешки живот. Последваха изнесени акции, организирани от прокуратурата и от спортните клубове в морския град. В тях се включиха безвъзмездно 111 души, които с личния си пример докараха през април до кръвния център общо 903-ма души. От тях до физическо даряване са достигнали 675 души, останалите са отпаднали по различни медицински показания.

Отделението по трансфузионна хематология снабдява с кръв всички болници в Бургас и региона. В месеците с активен туристически сезон, когато се увеличават инцидентите и катастрофите, нуждите са по-големи.

Всеки, който желае да дари кръв, може да го направи в Отделението по трансфузионна хематология, което се намира на гърба на Първа поликлиника. Работното време с кръводарители е от 7.40 до 14 ч. всеки делничен ден. Има и дежурни екипи, които реагират при желание за кръводарителски акции след работно време - от 14 до 18 ч. в делничен ден и от 8 до 16 ч. в празничен ден.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки