На поход по течението на река Трионска в Странджа (СНИМКИ)


На поход по течението на река Трионска в Странджа (СНИМКИ)
Снимки: Авторът
18 Май 2020, Понеделник


Местните жители дали името на реката заради многобройните бичкиджийници (триони), действали в тази част на планината до 50-те години на миналия век

Автор: Севдалина Пенева

Странджа привлича с меките си възвишения, с вековните си гори и с красивите си цветя, някои от които могат да се видят единствено тук. Като зелениката, например. Растението е реликтен вид, широко разпространен през топлия и влажен климат на терциера – времето между измирането на динозаврите и последната ледникова епоха. Днес в Европа се среща единствено в Странджа и Кавказ.



И друг път сме писали за това пищно цъфтящо цвете, превърнало се в символ на планината. На него е посветен и ежегоден фестивал, който се провежда през първата десетдневка на май, когато цветовете са в пълната си прелест.



За пръв път от 12 години насам „Фестивалът на зелениката“ тази година не се осъществи заради наложените мерки за ограничението на коронавируса.



Извънредното положение обаче вече е отменено и след два месеца принудителен престой вкъщи група ентусиасти потеглихме към царевското село Велика. Целта на похода ни беше да открием зелениката, скрита в гористите прохладни сенки на резерват Тисовица.



Маршрутът е сравнително лек, защото следва коритото на река Трионска и поради тази причина няма големи изкачвания. За сметка на това известна трудност създава чакълирания продължителен път. Камъните подбиват ходилата, затова е добре там да се ходи с туристически обувки, а не с леки гуменки – грешка, която няма да повторим.



Оставихме колите край моста над река Трионска между селата Велика и Фазаново (дотам се стига по шосето Бургас – Царево, вдясно от разклона за Лозенец, после след вилната зона пак вдясно, по пътя за Фазаново).



Може да се спори за разстоянието, което следва да се извърви пеша. Според водача ни е 12 километра, според нас – 15.



Пътят следва само реката, без да се отклонява към връх Куклица, подминава скалното образувание Попова скала и след около 5 километра стига до изграден туристически заслон, където е предвидено огнище и за барбекю. 

Точно тук направихме кратка почивка, за да се полюбуваме на реката. По-малките туристи претупаха обяда, за да им остане време да се покатерят на кръглите камъни, подобно на морени, натъркаляни във водата.



Местността се нарича Караджов вир. Вляво от навеса има аязмо с лековита вода, където човек може да си попълни водните запаси, стига изворчето да е почистено от нападали листа и клони.



Малко по-нагоре по реката се намира прочутият водопад Скока, а още един километър нагоре се стига до мястото, където в река Трионска се влива Тисовица. Всъщност и двете са притоци на Китенска река, известна повече като Караагач.



Тук е и началото на резерват Тисовица - един от петте резервата на територията на природен парк Странджа.



Пътя пресича реката близо до стар дървен мост, от който днес стоят само каменните колони. По моста е минавал пътя за многобройните бичкиджийници (триони), задвижвани от буйните води на реката, откъдето идва и наименованието й - Трионска.

Оттук започват големите масиви от странджанска зеленика, където човек може да отдъхне, зареждайки се с неподправената й красота. Целият преход с почивките и прехласването по странджанските красоти продължава около 6 часа. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки