Светият синод призовава изучаването на православието да бъде включено в избираемите учебни часове


Светият синод призовава изучаването на православието да бъде включено в избираемите учебни часове
Снимка: Архив trafficnews.bg
18 Май 2020, Понеделник




Автор: Десант

В духа на националния празник 24 май Негово високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, ръководител на Културно-просветния отдел при Светия синод, отправи обръщение до кметовете на общините в България, шефовете на регионалните управления по образование, директорите на детски градини и училища и православните родители.

От него става ясно, че културно-просветният отдел при Светия синод предлага от началото на учебната 2020-2021 г. учебният предмет религия - християнство-православие, да бъде включен в избираемите учебни часове (ИУЧ) във всички български училища.

„Учебниците на Българската православна църква ефективно и навременно ще подпомогнат процеса на обучението по религия в ИУЧ като по-подходяща форма за изучаване на предмета от факултативно избираемите часове (ФУЧ)" - изтъква владиката.

По думите му това обучение е незаменим фактор за духовно-нравственото възпитание на българските ученици, което е от съществено значение за стабилното им личностно развитие, за тяхното справяне в живота и за умението им да работят градивно и да реагират морално в периоди на глобални кризи, опасни епидемии и всеобща несигурност.

През настоящата 2020 г. Светият синод успешно завърши написването на своите учебници по религия – християнство-православие от 1-ви до 5-ти клас и продължава работата си по учебниците от 6-ти до 12-ти клас. Съвсем скоро предстои финалното им одобрение от Министъра на образованието и науката, чиято воля е те да влязат в обучението по религия през учебната 2020-2021 г. 

Владиците призовават духовно-нравственото възпитание на децата и учениците стане общ приоритет в местната образователна политика и поле за плодотворно сътрудничество между общинската и църковната власт. Те са убедени, че самите занимания по религия ще доведат до изграждането на по-отговорни и по-добри деца, ученици и граждани. 

От Светия синод на БПЦ посочват, че собено значимо е религиозното възпитание на българското дете да започне още в детската градина и след това да продължи в училище. 

Съгласно Закона за предучилищното и училищно образование, чл. 89, ал. 1 „в избираемите учебни часове се осъществява обучение за придобиване на разширената подготовка, профилираната подготовка и/или отрасловата, специфичната и разширената професионална подготовка, както и на специализираната подготовка“. В ал. 2 се уточнява, че „в избираемите учебни часове може да се изучават и учебните предмети по чл. 76, ал. 1, 2, 3, 4 и 5“. В чл. 76, ал. 4 специално се регламентира, че „при условията и по реда на същия закон в процеса на училищното образование може да се изучава и учебният предмет религия“.

Това позволява учебният предмет религия – християнство-православие да бъде включен сред избираемите учебни часове в училищния учебен план. 

От там съветват родителите да проверят дали през предстоящата учебна година в училището, в което се обучава тяхното дете, учебният предмет религия е включен сред факултативните (ФУЧ) и / или избираемите учебни часове (ИУЧ). Ако такава възможност съществува, е необходимо до края на май 2020 г. за начален етап на основното образование и до средата на юни 2020 г. за по-горните етапи на образование да се подаде чрез класния ръководител заявление до директора на училището за изучаване на учебния предмет религия (религия – християнство-православие). 

„Нека всички заедно с мъдрост и любов се погрижим за нашите деца, като ги запознаем със светото Православие, което е и основата на българската духовна идентичност и национална култура, коeто винаги e било опора и светлина за нашия народ, с общочовешките християнски морални устои. Това е нашият дълг спрямо предците ни и спрямо поколенията, които ще са бъдещите строители на скъпото ни Отечество" - завършва обръщението на Ловчански митрополит Гавриил.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки