Ще може ли да се пътува това лято из Европейския съюз


Ще може ли да се пътува това лято из Европейския съюз
15 Май 2020, Петък


Вижте какво препоръчва Комисията за туризма при ЕК и през какви етапи трябва да минем

Автор: Десант

Много семейства трябваше да прекарат дълго време разделени, за да се спре лавинообразното разпространение на вирусната зараза. Веднага щом епидемиологичната обстановка позволи, хората следва да могат да пътуват безопасно, за да се съберат отново с роднините си, а също
така по работа и за развлечение.

Първата предпоставка, за да стане това възможно, е епидемиологичната обстановка в отделните държави членки да позволи облекчаване на вътрешните ограничения върху свободното движение.

От Европейската комисия отбелязват, че пътуването в чужбина ще зависи от развитието на положението със здравето на населението в държавите членки. Ако здравното положение е достатъчно добро в целия Съюз, би било желателно всеобщо премахване на ограниченията, но Комисията предвижда, че може да се наложи следване на поетапен и съгласуван подход.

При такъв подход ще се започне с вдигане на ограниченията между регионите и държавите членки с достатъчно сходна епидемиологична обстановка. Той трябва да бъде и достатъчно гъвкав и да съдържа възможност за повторно въвеждане на определени мерки, ако здравното положение налага това.

Комисията приканва държавите членки да се включат в процес на възобновяване на презграничното движение в Съюза без ограничения въз основа на 3 критерия:

(1) епидемиологичната обстановка, а именно съсредоточаване върху областите и държавите членки, в които положението се подобрява, въз основа на картата по региони, която се съставя от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията;

(2) способността за прилагане на противоепидемични мерки (напр. спазване на отстояние между хората, хигиена) през цялото пътуване, в т.ч. на граничните пунктове;

(3) икономически и социални съображения, при които предимство се отдава на презграничното движение в ключови области на здравеопазването, социалната и икономическата дейност.

На първия етап премахване на ограниченията по границите между регионите или държавите членки със сходна епидемиологична обстановка. Това засяга не само съседните държави членки: когато между два региона бъдат премахнати ограниченията, същите действия следва да бъдат предприети и по отношение на всички региони в Европа, където здравното положение е сходно.

Трябва да се спазва принципът на еднаквото отношение: когато държава членка реши да премахне ограниченията върху движението до и от друга държава членка или спрямо региони или области на някоя държава членка, това трябва да се прилага без дискриминация спрямо всички граждани на ЕС и всички жители на тази държава членка, независимо от гражданството им, и също така следва да се прилага за всички части на Съюза със сходна епидемиологична обстановка.

Препоръките се отнасят до свободното движение на хората и премахването на проверките по вътрешните граници и следователно се отправят към всички държави – членки на ЕС, независимо 
дали са част от Шенгенското пространство, както и до държавите, асоциирани към Шенгенското
пространство.

Комисията е готова да асоциира и Западните Балкани с изпълнението на съвместната пътна карта
за премахване на противоепидемичните мерки във връзка с COVID-19, в съответствие със Съобщението на Комисията „Подкрепа за Западните Балкани за борба с COVID-19 и за
възстановяване след пандемията“.

Комисията по туризъм при ЕК предлага постепенен подход към премахването на ограничението за пътуване, състоящ се от три етапа.

На етап 0, т.е. в сегашното положение, за неналожителните пътувания има редица ограничения.
Държавите членки все пак следва да разрешават на работниците, по-специално на транспортните, пограничните, командированите и сезонните работници, и на доставчиците на услуги да преминават границите и да стигат безпрепятствено до работното си място – особено за основните услуги и снабдяването със стоки.

На етап 1 ограниченията за пътуване и граничният контрол следва да бъдат постепенно премахнати в целия ЕС, най-напред между регионите, областите и държавите членки, в които епидемиологичната обстановка се развива в положителна посока и е достатъчно сходна. На този етап следва да се улесни транзитното преминаване както по професионални и лични причини, така и с цел туризъм.

На етап 2 следва да се премахнат всички ограничения и проверки по вътрешните граници, наложени във връзка с коронавирусната епидемия, като се запазват всички необходими здравни мерки. В целия ЕС следва да се разрешат пътуванията с всякакви цели.

Преминаването от етап 0, а именно настоящото положение, към следващите етапи следва да бъде
гъвкаво и при необходимост следва да се направи крачка назад, ако епидемиологичната обстановка се влоши.

Държавите членки следва редовно да осведомяват за положението по отношение на ограниченията. Това е необходимо, за да се гарантира, че хората, които преминават границите, могат да планират и да действат въз основа на прозрачна информация и цялостно познаване на обстановката, което им позволява да поемат индивидуална отговорност при следването на здравните препоръки, когато пътуват.

Комисията ще подкрепя тези усилия за осведомяване, продължавайки да оповестява на своя уебсайт списъка с въведените проверки по вътрешните граници по всяко време, както и препратки към други полезни сведения за пътуващите (за местната здравна обстановка, здравни услуги, приложими здравни протоколи и т.н.).


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки