България може да изгуби своите четири сезона


България може да изгуби своите четири сезона
Снимката е илюстративна
15 Май 2020, Петък


Страната ни попада в регион, който е силно уязвим на покачването на температурите

Автор: Десант

„За съжаление, югоизточната част на Европа, в това число и България, попада в регион, който е силно уязвим на покачването на температурите. Това означава не само, че зимата ще става все по-топла и по-малко снежна, но и че валежите ще бъдат по-интензивни и следвани от дълги периоди на суша. С други думи България е изложена на риск да загуби своите четири сезона, а редица сектори – да се сблъскат с предизвикателства, за които не са готови".

Това ​коментира Георги Стефанов, ръководител практика „Климат и Енергия“ към WWF по повод Световния ден на климата, който отбелязваме на 15 май.

Миналата година е била най-топлата от началото на измерванията в Европа, сочат резултатите от изследване на Европейската програма „Коперник“, която осигурява спътниковото наблюдение на Земята. Подробният доклад, озаглавен „Състояние на климата в Европа, 2019“, показва, че средната годишна температура на континента през 2019 г. е била рекордно висока, надвишавайки стойностите на други много топли години като 2014-а, 2015-а и 2018-а.

Според проучването, което помага на политиците да вземат стратегически решения в областта на климата и енергетиката, 11 от най-топлите 12 регистрирани години в Европа са настъпили през този век.

Резултатите от 2019 г. подчертават продължаваща тенденция към затопляне на атмосферата.

През последните пет години средната глобална температура се повишава трайно с 1,1°C над прединдустриалните нива, а в Европа – с почти 2°C. През 2019 г. в някои части на континента летните температури са били с 3 до 4℃ по-високи от нормалните.

Интензивните горещи вълни през юни и юли миналата година доведоха до суша в централните части на Европа и до рекордни температури в страни като Франция и Германия. Температурата на въздуха в европейска Арктика е била с 0,9°C по-висока от средната. А изместването на топлинната вълна на север допринесе за рекордни температури в Скандинавия, както и за притеснително топене на повърхностния лед в Гренландия.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки