Болни с Ковид-19 ще се изолират в отделни стаи в хотелите


Болни с Ковид-19 ще се изолират в отделни стаи в хотелите
Снимката е илюстративна
14 Май 2020, Четвъртък


Местата за настаняване в тези случаи няма да бъдат затваряни

Автор: Десант

Няма да се затварят хотели, в които е установен случай на заразен с коронавирус турист. В такива ситуации действа алгоритъм, утвърден и с РЗИ в страната, за изолиране на болните в отделна стая.

Това заяви във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова, която се срещна с представители на туристическия бранш, с кмета на града Иван Портних, с областния управител Стоян Пасев, с представители на контролните институции, предава БНР.

Министър Ангелкова посочи, че всички указания, оповестени от министерството, са към днешна дата и в зависимост от решенията на европейските институции и на ситуацията с епидемичната обстановка у нас могат да бъдат променени.

Засега, съгласно общите правила, утвърдени от туристическото ведомство, в хотелите трябва да се спазва физическа дистанция от минимум 1,5 м между хората; да се поставят дозатори с дезинфектанти, достъпни за гостите и служителите в различните помещения и по-специално на входовете, в зоната на рецепцията, на входа на асансьорите, на входа на откритите площи за хранене и развлечения и в преддверието към санитарните възли, зоната с открит басейн и т.н.

В лоби пространствата местата за сядане трябва да са на най-малко 1,5 м едно от друго. Групиране на гостите във фоайето не се допуска. Те ще трябва да спазват дистанция при регистриране или напускане на обекта. Ползването на асансьорите се ограничава до минимален брой лица.

Изхранването на посетителите ще се осъществява само в откритите части на ресторантите в хотела или на заведенията за хранене и развлечения. Допустимо е ползване на бюфет, но само ако храната е подредена зад прозрачна преграда и предоставянето й се осъществява от служител с маска и ръкавици. Не се разрешава самообслужване и пряк контакт на гостите с храната.     

Разполагането на масите с места на открито ще става по начин, осигуряващ разстояние не по-малко от 1.5 м между тях и за не повече от 4 лица на маса.

Според указанията е разрешено ползването на басейни като самостоятелни обекти, без прилежащи други съоръжение за СПА процедури и развлечения. Персоналът, обслужващ басейна, съблюдава спазването на правилата за безопасност и физическа дистанция между посетителите и осигурява стационарен дезинфекционен дозатор в зоната около басейна.

В балнео-, СПА и другите аналогични центрове, прилежащи към местата за настаняване или самостоятелните, ще работят само басейните, включително и с минерална вода,  при стриктно спазване на санитарно-хигиенните норми.

Възможност за пълно функциониране на тези обекти ще има след промяна на заповедта на министъра на здравеопазването според епидемичната обстановка.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки