Ще се обмисля отварянето на театрите


Ще се обмисля отварянето на театрите
10 Май 2020, Неделя


Вижте какви ограничения и забрани ще останат след отпадането на извънредното положение в страната от 13 май

Автор: Десант

След отпадането на извънредното положение в страната от 13 май в сила ще останат редица ограничения и забрани, заяви пред БНР здравният министър Кирил Ананиев, от когото вече ще зависи определянето на мерките срещу коронавируса.

Запазват се временните забрани за влизане на граждани на страни извън ЕС и европейски с голям брой заразени на територията на страната и 14-дневната картина за завръщащи се българи, както и за придвижване в страната, ако има епидемични огнища.

Все още няма да могат да се посещават театри, опери, кина, но тази тема ще бъде обсъдена още в понеделник с министъра на културата Боил Банов.

Ще продължи отчетът на заболелите от Covid-19.

На 13 май изтича действието на приетия закон за извънредното положение, но още на следващия ден се
очаква парламентът окончателно да приеме законовите текстове, регламентиращи как ще се управляват
епидемични кризи.

"Ако се запазят сегашните текстове, не би трябвало да се променя философията на записаното в частта на здравеопазването, а да се прецизират само някои тълкувания и дефиниции, за да няма противоречие в тълкуванието. Според втората хипотеза – всички политически сили ще внесат до края на деня промени, може да се приеме вземането на решение за въвеждане на извънредна епидемична обстановка да става от парламента след внесено предложение от Министерския съвет, на база на оценка от министъра на здравеопазването и от главния държавен здравен инспектор", коментира Ананиев.

За Ананиев един от основните въпроси, който все още остава без консенсус, е кога да бъдат отворени
детските градини и яслите.

"До две седмици ще видим резултатите в страните, които отпуснаха тези мерки и на тази база, както и на наши анализи, ще вземем своето решение", припомни той виждането на кабинета, изразено миналата седмица и от вицепремиера Томислав Дончев.

Ананиев посочи, че всичките му заповеди отразяват волята на Министерския съвет и на Националния
оперативен щаб и са вземани с пълен консенсус. Той припомни също, че критериите за налагането или за отменянето на мерки ще зависят от медицинските резултати и от статистическите данни за развитието на болестта в страната.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки