В България е произведено лекарство срещу Ковид-19 за 20 000 пациенти


В България е произведено лекарство срещу Ковид-19 за 20 000 пациенти
07 Май 2020, Четвъртък


Доставките на хлорохинпо болничните аптеки в София започнаха

Автор: Десант

Бул Био - НЦЗПБ ЕООД произведе 244 болнични опаковки хлорохин. Това количество лекарство ще стигне за лечението на около 2500 души, болни от COVID-19.

Хлорохинът е издържал всички тестове и продуктът е освободен за употреба като още днес започват доставките по болничните аптеки в София. Разпределението е чрез Министерство на здравеопазването. Повече от 20 000 пациенти ще могат да бъдат лекувани с лекарствата в склада на Бул Био, тъй като страната ни разполага и с голямо количество дарения.

Това стана ясно днес по време на посещение в предприятието на министър-председателя Бойко Борисов, председателя на Националния оперативен щаб генерал-майор професор Венцислав Мутафчийски и директора на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

Премиерът Борисов възложи още днес да започнат доставките в цялата страна.

„Произвеждането на това лекарство е един безспорен успех. Това ни дава възможност за самостоятелно справяне на страната с този проблем“, заяви професор Мутайфчийски.

Той информира, че по указания на Националния оперативен щаб Дружеството на инфекционистите в България е разработило терапевтичните протоколи и е дало ясно и точно  указание на болниците за безопасно използване на лекарството.

Професор Балтов заяви, че наличието на хлорохин, ще даде възможност на лекарите да лекуват чрез него пациенти, болни от коронавирус в леко и средно състояние.

Бул Био - НЦЗПБ ЕООД е търговско дружество, 100% държавна собственост, с принципал Министерството на здравеопазването.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки