Министър Вълчев: Не се препоръчва да се провеждат абитуриентски балове


Министър Вълчев: Не се препоръчва да се провеждат абитуриентски балове
Снимка: Пресцентър на МС
05 Май 2020, Вторник


Уточнени са датите за матурите. Преди изпитите на учениците ще се правят PCR тестове

Автор: Десант

Държавните зрелостни изпити ще се проведат на 1 и 3 юни, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. 

Матурите и националното външно оценяване ще се проведат в по-големи зали, с по-малко квестори. Няма да има струпване на ученици, учители и родители.

Лятото ще се проведат присъствено или частично присъствено част дейностите за тези ученици, които не са били включени в електронното обучение или са били неефективно включени.

Няма да има проблем за зрелостниците, кандидатстващи във висшите училища в страната и в чужбина, увери министър Вълчев.

Изпитите след 7-ми клас ще се проведат на 15 юни по български език и литература и на 17 юни по математика. Те ще започнат в 9 часа, както са се провеждали досега.

Ще отпадне част от материала от матурата по български език и литература.

„В задължителният Държавен зрелостен изпит по български език и литература няма да се включват въпроси, свързани с лириката на Вапцаров, както и с „Железния светилник“ на Талев и „Тютюн“ на Димов. Принципът, на който сме стъпили е - да спрем на 20-тата седмица при нормално тематично разпределение“, обясни министър Вълчев.

Ще отпадне материал и от изпитите по български език и литература и математика след 7-ми клас.

По български език и литература няма да се включват въпроси най-общо свързани със сложно съставно и сложно смесено изречение, както и „Бай Ганьо пътува“ на Алеко Константинов, „Неразделни“ на Пенчо Славейков, „Заточеници“ на Пейо Яворов, „По жътва“ на Елин Пелин и „По жицата“ на Йордан Йовков. По математика няма да се включват задачи, свързани с неравенства.

НВО след 4-ти и 10-ти клас няма да се провежда.

Красимир Вълчев посочи още, че ще се направи диагностика следващата учебна година, като това няма да има характер на НВО, няма да бъде за всички училища и ученици, а малка извадка, няма да се пишат оценки в удостоверенията и няма да се оценяват училища и учители въз основа на тази диагностика.

Необходима е такава диагноститка, тъй като това са първите випуски, които завършват по новите учебни програми, изтъкна образователният министър.

Една такава диагностика е възможна за нас и да "пробираме" по-различни формати на провеждането на изпити, на по-различна организация на провеждането на изпита, включително и провеждане на изпита в електронна среда, заяви той.

Министър Вълчев каза, че рискът за детските градини е голям. Нашите проучвания, непредставителни, показват, че между 30 и 40% биха си пуснали децата, ако се отворят детските градини, но считаме, че тези мерки за момежта не бива да се променят. Решението на въпроса е предмет на ежеседмичен анализ, продължи той.

Провеждането на балове не се препоръчва на този етап.

Преди изпитите на учениците ще се правят PCR тестове.

Възможно е малко удължаване на сесиите в университетите.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки