Валери Симеонов: Мерките остават, докато Щабът не прецени, че трябва да отпаднат


Валери Симеонов: Мерките остават, докато Щабът не прецени, че трябва да отпаднат
30 Април 2020, Четвъртък


Държавата трябва да има активна позиция за отваряне на работни места и пазари, а не да стои в „глуха защита“

Автор: Десант

„Мерките не трябва да се променят преди епидемичната обстановка да покаже подобрение.Те трябва да бъдат съобразени с препоръките на Щаба – там са професионалистите, които носят отговорността за справяне със заразата. Политиците да не се правим на по-големи доктори от тях". Това каза пред Българското национално радио днес лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

„И ние от НФСБ искаме мерките да се разхлабят, да си припишем плюсове, да печелим народната любов. Но с това експерименти не бива да се правят, изпълнителната власт носи отговорност за живота и здравето на хората. Неизбежно е да понася критиките на "тарикатите", които искат да не се ограничават възможностите им за забавления“, коментира Валери Симеонов.

Той посочи, че извънредното положение до 13-и май е въведено с решение на Народното събрание и заяви, че това не може да бъде променено също с решение на НС.

Лидерът на НФСБ категорично отрече да има риск за парламентаризма. "Да не би да има Закон за забрана на политическите партии? Или -  само една партия, както по времето на социализма? Изслушването на премиера беше безсмислено упражнение и угаждане на дребнавото заяждане на опозицията и Нинова. Както и подлагане на риск на 240 народни представители и още толкова служители на Парламента", коментира Валери Симеонов.

Той призова за активни действия от страна на държавата в подкрепа на икономиката. Валери Симеонов изрази несъгласието на НФСБ с мерките досега, които са по-скоро финансови. „Ние не одобряваме това поведение на „глуха защита“ (термин в бокса), при което кризата нанася непрекъснати удари отвсякъде, а Правителството се отбранява. „Първата тежка последица от кризата беше загубата на работни места. Какво трябва да направи държавата, когато имаш толкова хора, излезли по улиците? Да осигуриш работа“, коментира Валери Симеонов.

"Предприятията работят, няма тежки ограничения, както в САЩ и Франция. В България всичко работи, с изключение на ресторанти, кафенета, дискотеки. Затова усилията трябва да се насочат в отваряне на работни места и пазари, в пренасочване на освободените работници и служители към строителството, преработвателната промишленост, земеделието“, каза още лидерът на НФСБ.

Лидерът на НФСБ припомни, че още на 5 април е представил мерки  по задействането на големи инфраструктурни проекти, които имат проектна готовност и осигурено финансиране. На 21 април те бяха представени на Политическия съвет на управляващата коалиция и на медиите „Днес, слава богу, виждам, че са задвижени – министър-председателят разговаря със Строителната камара. Става дума за изграждане на магистрали и пътища, опасни язовирни стени, както и мостови съоръжения“, подчерта Валери Симеонов.

Пред премиера той е препоръчал, ако трябва, наетите в пътното строителство фирми да се удвоят, за да работят и нощно време, тъй като сега има нужда от работни места. Подчертал е, че  санирането също може да поеме работна ръка – най-малкото тези, които се завърнаха от чужбина заради епидемията, покосила и Европа. Но при схема, която да включва съфинансиране от страна и на етажната собственост, за да има контрол.

НФСБ предлага допълнителни държавни субсидии за насърчаване на зеленчукопроизводство, овощарство и животновъдство, както и на преработвателните предприятия. Целта е да се увеличи българското производство и неговия дял на пазара „Предлагаме също така попълване на държавния резерв с дълготрайни хранителни и други продукти с цел стимулиране производството от български предприятия“, добави Валери Симеонов.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки