Правителството прие да работи по програмата на НФСБ за работни места и пазари в строителството


Правителството прие да работи по програмата на НФСБ за работни места и пазари в строителството
30 Април 2020, Четвъртък


От партията на Валери Симеонов считат, че рязко трябва да се смени философията на борбата с епидемията – вместо с пасивни мерки по раздаването на пари на потърпевшите, да стимулира разкриването на нови работни места и пазари

Автор: Десант

На днешното съвещание на министър-председателя Бойко Борисов с представители на Строителната камара бяха приети голяма част от антикризисните мерки в областта на строителството, внесени от НФСБ на Политическия съвет на управляващата коалиция, проведен на 21 април.

В тях, в противовес на пасивните мерки като плащането 60:40, безвъзмездното „грантово“ финансиране и кредитните облекчения, от патриотичната партия предложиха практически решения за откриването на нови работни места и задействане на крупни инфраструктурни обекти по подобие на Плана „Маршал“ след Втората световна война:

1.Бюджетното финансиране на инфраструктурни обекти с национално значение с приключено проектиране – пътища, магистрали и др. За 2020 са планирани 100 км на стойност 2.5 млрд. лв. и 260 млн. лв. за II и III-класни пътища

2. Ремонт на язовирни стени и съоръжения на стойност 500 млн. лв. с приключено проектиране. За спешен ремонт са над 400 язовира, класифицирани като опасни и над 2000 са за ремонт.

3. Спешни ремонти на рискови мостови съоръжения и виадукти с приключено проектиране – напр. по АМ „Тракия“ (5 броя на стойност 25 млн. лв.)

4. ВиК обекти с готови проекти – на стойност 1.8 млрд. лв.

5.Възобновяване на програмата по саниране на многофамилни жилища, блокове, кооперации - вече заявени 1.5 млрд. лв. с проекти по области и общини, както и чакащи одобрение за възлагане на инженеринг.

Днес, на срещата между министър-председателя и представителите на строителния бранш беше дадена зелена светлина по точки 1, 4 и 5 от програмата на НФСБ.

НФСБ обръща сериозно внимание и на необходимостта от спешен ремонт на язовирните стени и съоръжения с приключило проектиране, както и на опасните язовири, които застрашават живота на хиляди граждани.

Подобна е опасността и при чакащите от десетилетия ремонт мостове и виадукти по пътищата.

От партията заострят вниманието на Правителството върху тези две мерки, обезпечени с бюджетни средства, настояваме те да бъдат предвидени при евентуално бъдещо финансиране.

"Приветстваме нашите коалиционни партньори за проявеното практическо мислене и здрав разум, като още веднъж настояваме и за спешни мерки при подпомагане на най-засегнатия отрасъл – туризма, внесени от НФСБ в Народното събрание на 27.04.2020 г.

Припомняме, че реална възможност за облекчаване на икономическата криза, причинена от пандемията, дават и предложенията за допълнителни държавни субсидии за насърчаване на зеленчукопроизводство, овощарство и животновъдство, както и на преработвателните предприятия. Целта е да се увеличи българското производство и неговия дял на пазара.

Предлагаме също така попълване на държавния резерв с дълготрайни хранителни и други продукти с цел стимулиране производството от български предприятия", се казва в съобщение до медиите.

НФСБ счита, че рязко трябва да се смени философията на борбата с епидемията – вместо с пасивни мерки по раздаването на пари на потърпевшите, да стимулира разкриването на нови работни места и пазари. За да остане нещо и след кризата за следващите поколения, не само – изхарчени пари.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки