Безплатни чадъри и шезлонги в законопроекта на НФСБ за туризма


Безплатни чадъри и шезлонги в законопроекта на НФСБ за туризма
29 Април 2020, Сряда


Заблуда е да разчитаме на чуждите туристи – да привлечем българите по нашите плажове, заяви Валери Симеонов

Автор: Десант

„Една от важните практически мерки, които НФСБ предлага в законопроекта си за спасяване на туризма е безплатното ползване на всички плажни съоръжения – шезлонги, чадъри и маси. Държавата ще задължи концесионерите и наемателите да предприемат тази мярка срещу намаляването на 50 % на концесионната им такса или наема“. Това заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов в предаването „Здравей България“ на Нова тази сутрин.

В първия законопроект за спасяване на туризма е заложена идеята всеки социално-осигурен работник или служител да получи ваучер за 210 лв., който да използва реално за минимум 7 дни почивка. Нощувката ще се осребри на хотелиера срещу предоставянето на ваучер и извадка от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), която доказва, чу лицето е ползвало услугата. Така ще бъдат предотвратени всички схеми за злоупотреби като с боновите книжки при масовата приватизация.

Целта е мярката с ваучерите да стимулира. От една страна – малките хотели, къщите за гости, тъй като има практика да се плащат бонуси от рода на „плащаш 7 нощувки – получаваш 9“. От друга страна – ще се осъществи „мек натиск“ върху 4 и 5-звездните хотели, които няма как да не свалят цените, за да усвоят част от парите, които държавата предоставя и при отсъствие на чужди туристи.

Пакетът от мерки на НФСБ предвижда и ваучери на стойност 100 лв. за ученици – за зелени училища, екскурзии, състезания.

„Предлагаме намаляване на ДДС на 9 % за ресторанти, туроператори и туристически агенции. Сега това важи само за хотелите. По наши предварителни разчети ще струва между 100 – 150 млн. лв.“, каза още Валери Симеонов.

„Мярката 60:40 не работи за туристическия бизнес, защото при тази криза там няма бизнес, няма обороти  и фирмите няма с какво да платят тези 40 %. Затова предлагаме държавата частично да поеме 60 % (мярка 60:0) от заплатите във фирмите, които се занимават с туризъм“, подчерта лидерът на НФСБ.  Става дума за до 1/3 от персонала, за хората, които са гръбнака на фирмата – главни готвачи, салонни управители, мениджъри. Срещу това работодателят поема ангажимента да запази работника до една година.

Валери Симеонов добави, че разчетите по мерките за спасяването на туризма са изпратени ва финансовия министър Владислав Горанов и екипа му за изготвяне на експертиза още в неделя.

Запитан за конфликта му с министър Ангелкова и за това дали предложенията на НФСБ се приемат, той отговори: „В момента спасяването на туризма е основна задача.  Отношенията ми с министър Ангелкова са на заден план. Аз съм зрял човек, мога да работя с всеки.“

Законопроектът, както и други предложения за подпомагане на сектора ще бъдат обсъдени в Работна група по разпореждане на министър-председателя.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
ГЕРБ „Главанаци за енергично р
29.04.2020 12:18:38
0
0
Безплатни чадъри и шезлонги, но платени ( по 150 лева) защитни маски за всеки ден на плажа !!! в законопроекта на НФСБ за туризма !!!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки