Български учени: Математическият модел показва, че пандемията на Ковид-19 ще приключи след 22 дни


Български учени: Математическият модел показва, че пандемията на Ковид-19 ще приключи след 22 дни
27 Април 2020, Понеделник


След тези 20-25 дни според нас ще има само единични случаи тук-там. В някои страни по-рано ще приключи,в някои малко по-късно, но ще приключи. Още малко търпение трябва, казва докторът на икономическите науки Величка Рангелова. Споделяме нейния анализ, който тя ни предостави, без редакторска намеса

Автор: Д-р на ик.н. Величка Рангелова

Ние проиграхме няколко модела за развитието на пандемията от коронавируса, за да оценим приблизително края на тази тежка пандемия за цялото човечество.

Много притеснително е, че тя освен че взема човешки животи, ще предизвика и световна финансова и икономическа криза, която ще продължи доста дълго, особенно ако не се вземат адекватни мерки.

Тъй като износът ще бъде драстично намален, то необходимо е да бъде компенсиран от повишено вътрешно потребление.

Вътрешното потребление е най-силният фактор за растежа на БВП. То е около 70% от БВП. Всички страни повишават ликвидността като подпомагат безвъзмездно фирмите и населението и по този начин се намалява отрицателното въздействие на кризата.

В САЩ на безработните се предоставят големи компенсации, тъй като те смятат, че това са автоматични стабилизатори на икономиката. Президентът Буш връщаше по 14 милиарда долара чрез чекове на населението, за да противодейства на предходната криза и за да увелиава икономическия растеж.

Президентът Тръмп изпраща на всички хора чекове по 1200 долара и на всяко дете по 500 долара. Така че те много бързо ще преодолеят кризата.

За да приложим математическите модели ние използвахме данни от Световната здравна организация за целия свят от 15 март до 20 април тази година.

Проиграхме няколко модела и се спряхме на полином от втора степен, който беше най-адекватен. Това се вижда и от графиката. За наше учудване се оказва, че от 20 до 25 дни би следвало тази пандемия да приключи или по-точно за 22 дни.

Тъй като има и редица странични фактори, ние ще въвеждаме всеки ден новите данни и отново ще проиграваме модела, за да сме сигурни че нещата няма да се променят.

Но засега моделът доказва, че след 22 дни световната пандемия трябва да приключи. Корелационният коефициент е много голям 0.94, при вероятност за грешка р= 0.05%.

По абцисата са дните от 15 март до 20 април, а по ордината са броя на новозаразените с коронавирус по дни от 15 март до 20 април тази година.

Едно е сигурно, че пикът е преминал и слизаме надолу.

СЛЕД тези 20-25 дни според нас ще има само единични случаи тук там.В някои страни по-рано ще приключи,в някои малко по-късно,но ще приключи. Още малко търпение трябва.




В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки