Италия подаде заявление за подпомагане от фонд „Солидарност“ на ЕС


Италия подаде заявление за подпомагане от фонд „Солидарност“ на ЕС
27 Април 2020, Понеделник


Европейската комисия ще събира до 24 юни всички заявления, свързани с кризата с коронавируса

Автор: Десант

Първото предварително заявление за финансова подкрепа от фонд „Солидарност“ на ЕС за борбата с епидемията от коронавирус и нейните последици, което получи Европейската комисия, е от Италия. Очаква се през идните седмици Италия да представи допълнителни подробности. От 1 април 2020 г., след предложението на Комисията относно Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса, държавите — членки на ЕС, могат да кандидатстват за подкрепа от фонд „Солидарност“ на ЕС за спешни действия от здравен характер.

Комисарят по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра заяви: „Италия в момента е държавата членка, която е най-тежко засегната от кризата с коронавируса, и тя е първата страна, която в този контекст подава заявление за подкрепа от фонд „Солидарност“ на ЕС. Благодарение на разширения си обхват, който вече включва и извънредни ситуации в областта на общественото здраве, фондът е част от инструментите, въведени бързо от Комисията с цел облекчаване на тежестта върху бюджетите на държавите членки — като конкретна проява на европейска солидарност в тези трудни времена.“

До 24 юни 2020 г. Европейската комисия ще събере всички заявления, свързани с кризата с коронавируса, и после ще направоценкаи  на тях в пакет, за да се гарантира справедливо третиране на всички случаи. След това ще внесе предложение за финансова помощ пред Европейския парламент и Съвета.

Комисията ще разглежда всички заявления в един общ пакет, не по реда на получаване на заявленията. Така се гарантира, че наличните ресурси се разпределят по справедлив и обективен начин сред всички държави членки, които са най-тежко засегнати от тази извънредна здравна ситуация.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки