Обявен е пожароопасен сезон за всички области в страната


Обявен е пожароопасен сезон за всички области в страната
Снимката е илюстративна
24 Април 2020, Петък


Изпълнителна агенция по горите призовава всички граждани да бъдат особено внимателни и да се въздържат от палене на огън на открито, в т. ч. и в земеделски земи

Автор: Десант

Със заповеди на областните управители е обявен пожароопасен сезон в горските територии за всички области в страната. За отделните области периодът е различен, поради спецификата на съответния район, но се обхващат месеците март – ноември.

По време на пожароопасния сезон се забранява паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние, по-малко от 100 м от границите на горските територии.

Посетителите и работещите в горите и в съседство с тях са задължени да спазват правилата за пожарна безопасност. Паленето на огън и изхвърлянето на горими отпадъци трябва да става само на определените за тази цел места.

За периода от 13.04.2020 г. до 23.04.2020 г., включително са възникнали 31 бр. пожари в горските територии, в страната. Пожарите са преминали низово и са засегнали площ от 1678 дка в иглолистни, широколистни и смесени насаждения, както и незалесени площи, попадащи в горските територии. В потушаването на пожарите са взели участие 150 служители на териториалните поделения държавни горски/ловни стопанства, 104 служители от структурите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и 76 доброволци.

Възникването на 99 % от пожарите през горепосочения период, отново е причинено от човешкo действие и/или бездействие.

Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) призовава всички граждани да бъдат особено внимателни и да се въздържат от палене на огън на открито, в т. ч. и в земеделски земи.

Лице, забелязало пожар в горски или земеделски територии, незабавно трябва да се обади на тел. 112, което ще спомогне за бързото му локализиране и организиране на неговото потушаване, изтъкват от ИАГ..


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки