Ограничителните мерки в ЕС трябва да бъдат премахнати координирано


Ограничителните мерки в ЕС трябва да бъдат премахнати координирано
23 Април 2020, Четвъртък


Приета от Европейския парламент резолюция, изисква Евросъюзът да приложи обща методология за изчисляване на дяла на инфектираните и на смъртните случаи от COVID-19

Автор: Десант

Комисията на Европейския парламент, отговаряща за общественото здраве (ENVI), изслуша комисарите Кириaкиду и Ленарчич относно засилването на отговора и координацията на ЕС по отношение на COVID-19.

Председателят на Комисията Паскал Канфен (Франия) припомни важни елементи от резолюцията, приета миналата седмица от Парламента, в която се изисква обща методология на ЕС за изчисляване на дяла на инфектираните и на смъртните случаи, свързани с COVID-19, и се повдига въпросът за наличието на лекарства, както и за необходимостта от европейска координирана стратегия за излизане от кризата.

Стела Кириaкиду, еврокомисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните, подчерта, че приоритетът сега е спасяването на човешки животи. За да не се застрашава постигнатият напредък, е изключително важно мерките за ограничение в Европа да се премахнат по координиран начин и на базата на научен подход.

В отговор на въпроси на евродепутатите, тя заяви, че Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) работи с държавите членки по обща методология на ЕС за докладване на смъртните случаи на COVID-19.

Тя също така се съгласи с членовете на ЕП относно необходимостта от производство на повече медицински консумативи в Европа, за да се разчита по-малко на вноса от държави извън ЕС, и отново подчерта границите на това, което може да се направи на равнище ЕС, поради ограничените му правомощия в областта на здравеопазването.

В заключение Кириaкиду обяви, че на 4 май председателят на Европейската комисия Урсулафон дер Лайен ще бъде домакин на глобална конференция за набиране на средства и увеличаване на усилията за борба с COVID-19, включително чрез спешна разработка на ваксина.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки