От туристическия бранш внасят искане за оставка на Ангелкова


От туристическия бранш внасят искане за оставка на Ангелкова
Снимка: БТА
21 Април 2020, Вторник


Вижте подробностите

Автор: Десант

Обединение „Бъдеще за туризма“ ще депозира днес в Министерския съвет писмо с искане за отстраняването на ресорния министър на туризма Николина Ангелкова, информира БНР. Сред мотивите е липса на професионална компетентност и невъзможност за справяне с проблемите в сектора по време на кризата заради Covid-19.

В обединението влизат туроператори, хотелиери, превозвачи, екскурзоводи, собственици на места за настаняване. Искането за оставка на министъра е подкрепено от 32 неправителствени организации – на превозвачи, заведения за хранене, за круизи и за алтернативен туризъм, на планинските водачи и на къщите за гости, туристически камари, 530 туроператори и туристически агенции и 97 екскурзоводи.

Недоволните туристически организации смятат, че Министерството на туризма води селективен диалог само с част от сектора. Няма нито един стратегически план за справяне с проблемите, липсват и предложения за антикризисни мерки, изтъкна Павлина Русева  от Обединение „Бъдеще за туризма“в предаването "Преди всички" по програма „Хоризонт" на БНТ.

Основно искане е да се създаде гаранционен фонд по европейска директива от 2015 година, за да бъде осигурена ликвидност.

Министерството на туризма силно е ограничило периода за адаптация относно възстановяването на предплатени суми за пътувания, смятат от бранша. „Беше отпуснат само 1 месец – силно недостатъчен срок за това възстановяване“, коментира Русева, която определи това като „непосилна задача“.

Липсата на този фонд е най-големият пропуск, допълни тя. Павлина Русева даде пример с европейски практики, според които срокът варира между 12 и 18 месеца, което дава възможност на предприятията в туризма да планират и разпределят по-добре разходите във времето.

Съществуват и неясноти около издаването на ваучери заради провалени пътувания. Процесът е почти спрял. Хората силно се интересуват, но няма единна политика и твърда и ясна позиция от министерството във връзка с ваучерите, обясни Павлина Русева.

Ваучерната система се прилага в редица европейски страни, където издаването на ваучери е регламентирано законово.

„Ние настояваме за документална унификация на този ваучер. Това не е лист хартия, който да спаси в момента положението с тези суми на нашите клиенти. Той трябва да има ясно регламентиран срок на валидност и да бъде осигурена неговата ликвидност" - категорична е Русева.

„В ситуация на световна пандемия Ковид 19, нашият бранш е оставен в режим на оцеляване. Туристическата общност в България не само че не получава навременна подкрепа от ресорния си министър, но е и принудена да спре работа със заповед от 17 март 2020 г. В страната туроператори и турагенти не продават туристически пакети, хотелите затвориха врати, не работят ресторанти и СПА центрове, цялата събитийна индустрия, а транспортните фирми и екскурзоводите останаха в дълга “зимна ваканция”, се казва в писмото до премиера.

Секторът, който осигурява милиарди левове за икономиката на България – за 2020 г. неговият принос за БВП се очакваше да достигне до 18%, има нужда държавата да застане до него и да подаде ръка с бързи и адекватни мерки. Редица европейски страни направиха това, без да нарушат изискванията за сроковете за възстановяване на сумите за неосъществените туристически пътувания, регламентирани от европейска директива (Директива 2015/2302 на Европейския парламент и на Съвета от 25 ноември 2015 г.).

Изключително закъснялата и спорадична реакция, както и липсата на каквито и да било опити за справяне с икономическата криза в сектор “Туризъм” ни доведоха до убеждението, че министърът на туризма не може да защити поверения му бранш в кризисна ситуация. Вследствие на тези свои действия министър Ангелкова напълно изгуби доверието на туристическия бранш, се изтъква още в искането за оставката й.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки