Проф. Витанов: В момента сме в пика на заразата с Ковид-19


Проф. Витанов: В момента сме в пика на заразата с Ковид-19
21 Април 2020, Вторник


​По думите на учения от БАН в следващите дни проблемът ще бъде в градовете на страната, където ще има натоварване на здравната система

Автор: Десант

В момента се намираме в пика на заразата на COVID-19. Пикът е интервал във времето, сега трябва да излезем от него. Максимално имаме 40-50 нови заразени на ден, Това каза ученият и математик от БАН проф. Николай Витанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Витанов обясни, че в момента борбата е такава, че вирусът се опитва да се разпространи, от другата страна са хората, които опитват да го ограничават. Ако има връзки между хората или се появи дълъг пас, не излизаме от пика с намаляване на броя на случаите, а може да се получи увеличаване, добави той.

Професорът даде пример с Италия където има 20 000 починали, като допълни, че ние сме грубо казано 10 пъти по-малко и би трябвало да имаме 2000 починали. Той коментира, че ние още нямаме и 1000 заразени. Това е вследствие на разкъсаните социални връзки, подчерта ученият.

По думите му в следващите дни проблемът ще бъде в градовете на страната, където ще има натоварване на здравната система. Решителният въпрос е дали тя ще издържи системата, смята той.

Има вируси, срещу които няма имунитет коментира той. Все още не може да се каже има ли го имунитета срещу този вирус, няма ли го, добави той. Най-доброто решение е да се спазва социална дистанция, отбеляза още проф. Витанов.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки