Царица Роза тази година ще бъде избирана онлайн


Царица Роза тази година ще бъде избирана онлайн
Снимка: Община Казанлък
20 Април 2020, Понеделник


Заради коронавируса традиционният фестивал няма да се състои

Автор: Десант

За първи път в историята на Празника на розата казанлъшката Царица на цветята ще бъде избрана онлайн. Това съобщи кметът на общината Галина Стоянова. Тя и колегите й от Карлово и Павел баня взеха трудното, но единодушно решение фестивалът да бъде отменен заради въведените в целия свят мерки и ограничения на придвижване, свързани с пандемията COVID-19.

„За нас животът и здравето на всеки един човек - бил той наш съгражданин или турист, е на първо място!" - се казва в обръщение до обществеността, публикувано в сайта на Община Казанлък.

Коронясването на новата носителка на титлата „Царица Роза” ще се види по интернет. Всяка година в конкурса за най-красива казанлъчанка участват само абитуриентки от местните училища, като подробности за онлайн избора на царица Община Казанлък ще представи допълнително.

Кметът Галина Стоянова само съобщи, че се обмисля да се даде възможност на претендентките за короната да участват със собствено видео, с което да се представят.

Казанлъшкият градоначалник обърна внимание, че през последните осем години Празникът на розата се организира единствено със средства от дарения от местни фирми и нито лев от бюджета на Общината.

Заради отмяната на фестивала казанлъшкият бизнес не е нужно да дарява средства за Празника на розата, макар че провеждането на конкурса и коронясването на Царица Роза ще се състоят под нова форма.

Вече повече от един век Долината  на розите е притегателен център за хора от цял свят, пристигащи отблизо и далеч, за да се потопят в магията на розата. Участието в емблематичния за трите общини Празник на розата е чест за едни, за други е най-желано и красиво преживяване. А за местните хора е упорит и всеотдаен вековен труд по отглеждане и прибиране на реколтата от маслодайната роза, производството и реализацията на течното злато на света - българското розово масло. 


В категории: Традиции , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки