Проф. Пламен Павлов: Не национален празник, но официален 20 април


Проф. Пламен Павлов: Не национален празник, но официален 20 април
Снимка: Архив Десант
20 Април 2020, Понеделник


В отворено писмо до Президентството, Народното събрание и Министерския съвет се настоява денят на избухването на Априлското въстатие да е с официален статут

Автор: Десант

Честванията на значими исторически събития в България се разминават с датите, написани  в  учебниците. В отворено писмо до Президентството, Народното събрание и Министерския съвет е заявена необходимостта 20 април да е с официален статут.

През Българското наионално радио професор Пламен Павлов пояснява:

„Не национален празник, но официален 20 април, и това не просто е една ритуална стъпка, а начин да се закрепи датата като знакова в нашата национална памет, тъй като по понятни причини, заради стар стил, нов стил, един път въстанието се отбелязва на 20 април, друг път на 1 май, на 2 май.

Подкрепих с колегите едно предложение на писателката Галина Златарева, че щом е Априлско, трябва да се отбелязва през април. Иначе се стига до смесване на събития, като смесването с празника 1 май, след като нямат нищо общо помежду си.

Чака се отговорът на институциите за отвореното писмо. Във времето на глобална пандемия не е на дневен ред от гледна точка на грижите, които има държавата, но така или иначе в официалния календар такава дата  е хубаво  да присъства, такава една енергия на светлия пример ни е необходима в тези трудни времена", добави Павлов.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Радослав
21.04.2020 13:49:28
0
0
.... Те не искаха да умират, а да живеят, но знаеха, че за тази си цел трябва да се мре...
Никой не е забравен на никого не сме простили!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки