ПП „Странджа“ търси „осиновители“ на екопътеки и параклиси


ПП „Странджа“ търси „осиновители“ на екопътеки и параклиси
16 Април 2020, Четвъртък


Най-спешна нужда от помощ има екопътеката над село Младежко

Автор: Светлана Николова

Един от най-мистичните обекти в Странджа е тракийското скално оброчище „Индипасха“. До него се стига от две места – от село Сливарово, и от местността „Качул“, която се намира на 4 километра от Граматиково по посока Малко Търново.

След зимните месеци, обаче, и двата подхода са трудно проходими. За да има по-лесен достъп до уникалното място, женска организация с нестопанска цел е „осиновила“ едната от екопътеките.



"Те ни даряват средства, с които ние поддържаме паратепите и стъпалата до мястото", казва инж. Румяна Цвяткова, директор Природен парк „Странджа“ .

Засега има общо 6 такива „осиновени“ маршрута на територията на парка.

"Един от тях е кръговият маршрут от Малко Търново до хотел "Козия рог" - много посещаван от жителите на странджанския град. За него се грижи Георги Бъклев, който не само подменя указателните табели, но и поддържа пътеката, ако има затревяване. Фирма от Бургас пък осинови заслон и чешма. Призивът ми към тях беше да правят тук тимбилдингите си, след което да го почистват", разказва г-жа Цвяткова.

Сред осиновителите на заслони и параклиси са и трите горски стопанства на територията на най-големия по площ природен парк в България – Малко Търново, Граматиково и Ново Паничарево. Те помагат и с дървен материал, необходим за укрепване на мостовете и перилата по екопътеките.

Въпреки общите усилия, ръководството на най-голямата защитена териотиря в България не смогва нито физически, нито със средства да покрие цялата площ на ПП "Странджа", която включва общо 5 резервата.

Най-спешна нужда от помощ има екопътеката над село Младежко, която е и една от най-посещаваните в тази част на Странджа заради карстовите пещерите с лековита вода по поречието на едноименната река Младежка. Защитните перила на мостовете над реката са изгнили и са опасни за преминаване. 

Призивът на дирекцията, управляваща защитената територия, е повече хора да се включат в това начинание, за да могат красивите места в Странджа да са достъпни за туристи през цялата година.




В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки