Видимото и невидимото в иконите за Великден


Видимото и невидимото в иконите за Великден
16 Април 2020, Четвъртък


Каква символика се крие в празничните икони за Великден, разказва Регионалният исторически музей в Бургас.

Автор: Десант

Неподправената стилистика на православните икони не винаги е обяснима за наблюдателя, но в нея се крие дълбока символика. Това се отнася в много голяма степен за празничните икони за Великден, разказват историците от РИМ – Бургас. Тези дни от музея, който е затворен заради пандемията от Ковид – 19, разпространиха видео за най-любознателните си приятели.

Значението на Възкресение е толкова голямо за вярващите, че то дори не е включено в числото на дванадесетте големи празника на църквата. По думите на св. Григорий Богослов „това е празник на празниците и тържество на тържествата: той надминава всички други празници!“

Възкресението Христово било недостъпно за всякакво възприятие. Както раждането Му от девица, така и Възкресението се възхвалява като неописуема мистерия, недостъпна за всеки ум.

Необяснимият характер на събитието е причина случилото се да не бъде изобразявано върху икони. Православната иконография е възприела да пресъздава други две сцени, свързани с него - моментът, предшестващ Възкресението Христово, т.е. Слизането в ада и моментите след Възкресението или Явяването на ангела на жените-мироносици.



В учението на Църквата Слизането в ада е неразривно свързано с Изкуплението. Чрез самопринизяването на Спасителя трябвало да бъде изкупен грехът на Адам, което ще постави основата на нов живот за прероденото човечество. Христовата победа над ада и оправданието на старозаветния човек е основна тема в Богослужението на празника.

Другата великденска икона традиционно показва празният саркофаг или отвореният гроб Господен, над който се издига Христос в цял ръст, благославящ с десницата, обграден от бял облак. Обрисуваното красноречиво показва, че иконописта е „писане на образи“. Тя е предопределена да говори и поучава, многопластово да възпитава, да респектира и води.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки