Екоинспектори провериха сигнал за умрели риби в Поморийското езеро


Екоинспектори провериха сигнал за умрели риби в Поморийското езеро
Снимка: Архив Десант
15 Април 2020, Сряда


В района на езерото няма заустване на пречиствателни станции, в близост няма и големи промишлени замърсители, категорични са от РИОСВ

Автор: Светлана Николова

Инспектори от Регионалната инспекция по околната среда и водите извършиха проверка по сигнал от граждани за умряла риба в Поморийското езеро. Първоначалното предположение бе, че причината е отравяне на водата с препарати. На място обаче картината се е оказала малко по-различна.

„Няма място за притеснение. Оказа се, че действително има единични екземпляри мъртва риба, но обяснението е в голямото движение на пасажи откъм морето към канала на Поморийско езеро, което се наблюдава от известно време“, обясни директорът на РИОСВ - Бургас инж. Тонка Атанасова.

На какво се дължи засиленото движение на рибните пасажи, от екоинспекцията обаче не се наемат да коментират.

В района на езерото няма заустване на пречиствателни станции, в близост няма и големи промишлени замърсители, категорични са от РИОСВ.

Поморийското езеро представлява свръхсолена луга от естествен произход, разположена непосредствено до курортното градче. Езерото е отделено от морето с естествена пясъчна коса и изкуствена дига и само в южната си част има свързващ канал.

Обект на стопанско ползване е южната част на езерото, където се добива лечебна кал и северната част - за добив на сол. От януари 2001 г. е обявено за защитена местност по силата на Закона за защитените територии.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки