Български фирми масово подменят производството си, за да оцелеят в кризата


Български фирми масово подменят производството си, за да оцелеят в кризата
14 Април 2020, Вторник


Най-бързо се преориентират шивашката индустрия, козметиката и фармацевтичната индустрия

Автор: Силвия Горанова

За по-малко от месец над 65 фирми в България са се адаптирали да произвеждат предпазни материали в помощ борбата с COVID-19. Това сочат данните, предоставени от *Industry Inform.

На фокус в производството в момента са маски, дезинфектанти, предпазни шлемове, предпазни очила, ръкавици, медицински консумативи, предпазни материали, хранителни добавки, дори и кабина за дезинфекция.

При по-голямата част от фирмите, това не е основната им дейност, а се преориентират в ситуацията.

Според д-р Мариана Дамова, създател на Industry Inform, услуга за предоставяне на бизнес информация за България, включила наскоро и директория  в помощ на COVID-19, най-бързо се преориентират шивашката индустрия, козметиката и фармацевтичната индустрия.



Над 10 български модни бранда предлагат предпазни маски като моден аксесоар към тоалетите дори в допълващи се материи и актуални за сезона цветове. 

Производител на съвременно облекло с бродерии в български народни мотиви започна да шие и подарява към всеки артикул маска с шевица. Козметичните компании преминаха най-бързо към допълване на продуктовите си линии с дизенфектанти и почистващи препарати, щадящи кожата и унищожаващи вируса.

Положителна тенденция е, че кризата и затруднените международни доставки ще обърнат България и Европа към местното производство. Това ще помогне и за запазването на част от работните места. Неодстигът на предпазни средства в държави като Германия и Австрия предоставя и възможности за износ, когато вътрешните нужди на България бъдат задоволени и ограниченията за това отпаднат.“ – коментира д-р Дамова. 

Дори в сектори, които по никакъв начин не са свързани с предпазните средства като офис консумативи и рекламни агенции търсят начин да отговорят на новото търсене.

Печатници, които отчитат намалели поръчки поради затворени офис-сгради и търговски центрове, стартират производството на предпазни шлемове, предпазни плексигласови стени за банкови офиси и  други учреждения, магазини, фризьорски салони, маски с печат, куки за безопасно отваряне на врати и други.


*
Industry Inform събира и безплатно предоставя данни за всички тези производители за улеснение и бързо намиране на услуги и продукти. Болници се обръщат към директорията на Индустри Инфирм – COVID-19 Help, за да потърсят нужните им материали. Информацията в каталога включва контакти, сайтове, дейности и оферти.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки