В цял свят българи са на първа линия в битката с невидимия враг


В цял свят българи са на първа линия в битката с невидимия враг
Снимката е илюстративна
13 Април 2020, Понеделник


Вижте няколко примера с поводи за гордост

Автор: Борис Цветанов

Българин,студент в Чехия бе обявен от министъра на здравеопазването там за "герой на нашето време". Казва се Александър Лазаров и е създател на уникална иновативна маска срещу COVID 19. Тя е създадена с благотворителна цел, направена е на 3D принтер и е по мнението на специалисти съвършенно предпазно средство.

В последния брой на най големия български вестник в Чикаго BG VOICE е описана борбата на д-р Румен Хичев, който във Вашингтон е оглавил екип, съветващ Националния щаб за борба с епидемията в Белия дом. 


Д-р Румен Хичев

Хичев е главен директор на „Наука и технологии" към Американската секция по клетъчни и тъканни трансплантации. Той смята, че е необходимо масово тестване за вируса както в САШ, така и в България. Липсата на масово тестване означава лекарите винаги да вървят след вируса.

Във Виена българина Михаил Ковачев, студент по бизнес администрация, оглави екип, който е разработил успешно приложение за ограничаване епидемията и бързо намаляване на инфекциите, наименовано NOVID 20.

Д-р Мария Динева втора година работи в Ню Йорк. Тя е в специализиран екип, който непрекъснато е в движение в болниците на най-големия и най-засегнат град в Щатите. Нейни пациенти са от бебета до 90-100 годишни нюйоркчани.

Д-р Славина Манева е от Пловдив, но вече 20 години живее в Испания, където е завършила медицина. Тя работи в болница в Мадрид и твърди, че ще се справим с невидимия враг, но само, ако сме единни.
 
Двама млади българи от Горна Оряховица - Иван (30) и Светлана (28) пристигали само преди два месеца във Фенекс, Аризона, за да сбъднат американската си мечта. Те нямат намерение да се предават на вируса.

В Чикаго - най-българския град в чужбина, работеше доскоро като собственик на фабрика за водка Кристиян Христов, съобщава българското радио в града. Той обаче преустройва фирмата си Kristons,  като започва производството на дезинфектанти. Желанието му е да снабдява преди всичко болниците. Проблемът бил в липсата на бутилки.
  
На помощ му се явява веднага друг наш сънародник в Чикаго - Калин Пенчев, собственик на фирма и магазин „Малинчо". Той имал огромен запас на бутилки за боза, които предоставил на Кristons.

Е как при всичко това да не кажеш: „Българин, това звучи гордо!".


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки