Рудник „Батанци” замърси река Батанска край Мадан


Рудник „Батанци” замърси река Батанска край Мадан
10 Април 2020, Петък


Следствие на интензивно снеготопене през последните дни, значително количество вода е постъпила в подземните водосборници на находището. Заустването й вече е преустановено

Автор: Десант

Преустановено е заустването на води от рудник „Батанци” в река Батанска край Мадан. Това е в резултат на извършена проверка от експерти на РИОСВ - Смолян, Басейнова дирекция „Източнобеломорски Район“ (БДИБР) и Регионалната лаборатория към ИАОС в Смолян  по сигнал за побеляване на река Батанска, подаден на 9 април.

Рано сутринта е установено, че от находище „Батанци”, експлоатирано от „Върба Батанци” АД, аварийно са изпомпвани  непречистени руднични води, а част от тях са заустени в река Батанска.

До аварийното изпомпване се е стигнало вследствие на интензивно снеготопене през последните дни, след което значително количество вода е постъпила в подземните водосборници на находището,  където поради замътване, водите в галериите на рудника са придобили със  сиво-бял цвят.

Заради  големия дебит и невъзможност всички замътени води да бъдат отведени в Рудоземската обогатителна фабрика (РОФ), се е наложило аварийно нерегламентирано заустване на част от тях в река Батанска. Това е  предизвикало нейното размътване и побеляване.

От РИОСВ – Смолян е възложено вземането на водна проба от отпъдъчната вода на участък Батанци преди заустването й.

За допуснатото аварийно изпускане на непречистени води срещу дружеството ще бъде стартирано административнонаказателно производство.

Във връзка с установеното изтичане на дренажни води от рудника в района на Рудозем Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ определи следните места за вземане на водни проби: от река Батанска преди заустване на дренажните води и след заустване на дренажните води.

Взетите проби ще бъдат лабораторно изследвани по показателите:  разтворен кислород, наситеност с кислород, неразтворени вещества, цианиди свободни, желязо, манган, цинк, мед, арсен, алуминий, хром общ, кадмий, олово, никел, живак и калциево-карбонатна твърдост.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки