Съдът ще решава дали да бъде възстановен Княжевския лифт


Съдът ще решава дали да бъде възстановен Княжевския лифт
09 Април 2020, Четвъртък


Дело по случая води собственикът на съооръжението „Витоша ски" АД.

Автор: Десант

Административният съд в София ще решава ще заработи ли отново Княжевският лифт. Дело по случая води собственикът на съооръжението „Витоша ски" АД.

Жалбата е срещу заповед на Йорданка Фандъкова, с която се иска да се възстановят началната станция на лифта в Княжево и горната - в местността Копитото на Витоша. Това става ясно от отговор на  столичния кмет по повод питане на общинския съветник Иван Мечков на 12 март.

Задължение на кмета на общината е, когато обектът не се поддържа в добро състояние, да издаде заповед за възстановяването му. Това изисква член 195, алинея 4 от Закона за устройство на територията (ЗУТ).

"Витоша ски" АД обжалва този административен акт и така заповедта все още не е влязла в сила. След предстоящото решение на Софийския административен съд делото предстои да отиде за разглеждане и във Върховния административен съд.

Витошкото съорюжение е построено през 1962 г. и е първият кабинков лифт в България. Произведен е от австрийската фирма „Братя Гирак". Началната му станция в Княжево е на 744 м надморска височина, а крайната му точка, която е непосредствено до телевизионната кула на Копитото, е на 1348 м н.в. Дължината му е 1900 м и се изминава за 11 минути, а капацитетът е 600 души на час. След авария през 90-те години на миналия век спира да работи. 

За изминалите оттогава тридесетина години модерните за времето си станции са полуразрушени. Почти веднага след като затваря, заради ценния алуминий, от който са направени, са ограбени и кабинките му, разказва преди време публикация във вестник „168 часа“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки