Рисувани чинии от Великото херцогство Люксембург влязоха в музей


Рисувани чинии от Великото херцогство Люксембург влязоха в музей
Снимки: РИМ-Русе
09 Април 2020, Четвъртък


ИЗложбата с изящния порцелан е подредена в Русе

Автор: Десант

Изложбата „Истории от порцелан. Образи от Великото херцогство Люксембург“ е подредена в зала „Княз Александър I“ на Историческия музей в Русе. Новата експозиция представя част от колекция сувенирни порцеланови чинии, произведени от компанията Vileroy & Boch (V&B) във фабриката й в Люксембург.

Представените артефакти впечатляват с многообразието от теми, образи и картини, разкриващи ключови елементи от историята и природните дадености на страната. Наследството на местните общности се остойностява и получава нови интерпретации при досега с рекламната индустрия - става по-достъпно, атрактивно, популярно и разпознаваемо за многобройните туристите.Изображенията пренасят характерни за великото херцогство културни модели и традиции, важни за формирането на локална идентичност.

Едни от най-често срещаните картини се фокусират върху архитектурното наследство.

Сувенирните чинии изобилстват от изображения на замъци, превърнали се и в своеобразна емблема на Люксембург. В страната има запазени над 100 замъка от Средновековието, част от които са туристическа дестинация, а други са с непроменено предназначение и днес. Техни изображения започват да се появяват по чиниите на Vileroy &Boch още в началните години от създаването на компанията. Богатото архитектурно наследство на страната е представено и в други тематични серии като  мелници, градове, емблематични сгради.Географски региони, градове и общини са следващото тематично ядро в изложбата, което представя селища, културни паметници, градски символи и поминъци по долината на река Мозел, на югоизток. Северозападната част от херцогството е представена чрез серията „Лак-де-ла- От-Сюр” – община в окръг Дикирх, кантон Вилц, чиято територия е част от Националния парк на Люксембург От-Сюр.

Разказът в изложбата извежда на преден план също институции, важни годишнини, локални идентичности и международни събития, визуализирани чрез мини-колекции. Особено атрактивни са сериите, представящи формированията на армията и полицията.

През последните години все повече фирми поръчват рекламни сувенири за проведени от тях събития. Тези производствени тенденции не само актуализират културната памет, но проследяват  и динамиката на съвременните културни процеси. Светците, покровители на занаяти са показани в сбирките „Графове”, „Мелници” и „Светци”. Последната представя католически светии, покровители на различните местни занаяти.

Собственик на колекцията сувенирни чинии е Атанас Атанасов – български спортен психолог, роден в Ловеч, който живее в Люксембург. Великото херцогство Люксембург е едно от родните места на компанията Villeroy&Boch. През 1748 г. майсторът Франсоа Бох създава керамична работилница заедно с тримата си синове в Лотарингия.  В 1785 г. Никола Вилероа става едноличен собственик на фаянсовата фабрика във Валерфанген. Той заимства опит от английски производители и преди Бох открива цех за дълбок печат. През 1836 г. фабриките Бох и Вилероа подписват споразумение за създаване на съвместно предприятие под името Villeroy&Boch.

Днес компанията е крупен производител на керамика, санитарен фаянс, порцеланови изделия, стъкло, църковна утвар, надгробни паметници и др. Главният й офис е в град Метлах в Германия, с представителства в 125 страни в света и 14 завода в Европа, Азия и Америка. Порцеланът и керамиката, произведени от Villeroy&Boch са обект на колекционерска страст по цял свят.


В категории: Добри Вести

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
n1adv
20.08.2020 08:33:53
0
0
Така е, сувенирната реклама има мощно въздействие върху целевата аудитория и е канал, който не бива да се подценява.
Повече по темата https://www.n1adv.com/blog/
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки