Рисувани чинии от Великото херцогство Люксембург влязоха в музей


Рисувани чинии от Великото херцогство Люксембург влязоха в музей
Снимки: РИМ-Русе
09 Април 2020, Четвъртък


ИЗложбата с изящния порцелан е подредена в Русе

Автор: Десант

Изложбата „Истории от порцелан. Образи от Великото херцогство Люксембург“ е подредена в зала „Княз Александър I“ на Историческия музей в Русе. Новата експозиция представя част от колекция сувенирни порцеланови чинии, произведени от компанията Vileroy & Boch (V&B) във фабриката й в Люксембург.

Представените артефакти впечатляват с многообразието от теми, образи и картини, разкриващи ключови елементи от историята и природните дадености на страната. Наследството на местните общности се остойностява и получава нови интерпретации при досега с рекламната индустрия - става по-достъпно, атрактивно, популярно и разпознаваемо за многобройните туристите.Изображенията пренасят характерни за великото херцогство културни модели и традиции, важни за формирането на локална идентичност.

Едни от най-често срещаните картини се фокусират върху архитектурното наследство.

Сувенирните чинии изобилстват от изображения на замъци, превърнали се и в своеобразна емблема на Люксембург. В страната има запазени над 100 замъка от Средновековието, част от които са туристическа дестинация, а други са с непроменено предназначение и днес. Техни изображения започват да се появяват по чиниите на Vileroy &Boch още в началните години от създаването на компанията. Богатото архитектурно наследство на страната е представено и в други тематични серии като  мелници, градове, емблематични сгради.Географски региони, градове и общини са следващото тематично ядро в изложбата, което представя селища, културни паметници, градски символи и поминъци по долината на река Мозел, на югоизток. Северозападната част от херцогството е представена чрез серията „Лак-де-ла- От-Сюр” – община в окръг Дикирх, кантон Вилц, чиято територия е част от Националния парк на Люксембург От-Сюр.

Разказът в изложбата извежда на преден план също институции, важни годишнини, локални идентичности и международни събития, визуализирани чрез мини-колекции. Особено атрактивни са сериите, представящи формированията на армията и полицията.

През последните години все повече фирми поръчват рекламни сувенири за проведени от тях събития. Тези производствени тенденции не само актуализират културната памет, но проследяват  и динамиката на съвременните културни процеси. Светците, покровители на занаяти са показани в сбирките „Графове”, „Мелници” и „Светци”. Последната представя католически светии, покровители на различните местни занаяти.

Собственик на колекцията сувенирни чинии е Атанас Атанасов – български спортен психолог, роден в Ловеч, който живее в Люксембург. Великото херцогство Люксембург е едно от родните места на компанията Villeroy&Boch. През 1748 г. майсторът Франсоа Бох създава керамична работилница заедно с тримата си синове в Лотарингия.  В 1785 г. Никола Вилероа става едноличен собственик на фаянсовата фабрика във Валерфанген. Той заимства опит от английски производители и преди Бох открива цех за дълбок печат. През 1836 г. фабриките Бох и Вилероа подписват споразумение за създаване на съвместно предприятие под името Villeroy&Boch.

Днес компанията е крупен производител на керамика, санитарен фаянс, порцеланови изделия, стъкло, църковна утвар, надгробни паметници и др. Главният й офис е в град Метлах в Германия, с представителства в 125 страни в света и 14 завода в Европа, Азия и Америка. Порцеланът и керамиката, произведени от Villeroy&Boch са обект на колекционерска страст по цял свят.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки