Сасоли: ЕС трябва да създаде фонд за икономическо възстановяване


Сасоли: ЕС трябва да създаде фонд за икономическо възстановяване
09 Април 2020, Четвъртък


Според Международната организация на труда 2,5 милиарда души по света ще изпитат отрицателни последици от кризата

Автор: Десант

Международната организация на труда (МОТ) заяви в сряда, че 2,5 милиарда души по света ще изпитат отрицателни последици от кризата. В тази връзка председателят на Европейския парламент Давид Сасоли предлага да се създаде фонд за икономическо възстановяване, за да може страните от ЕС да споделят разходите за възстановяване на икономиките си.

„Това ще отнеме много средства, бюджетът на ЕС е твърде ограничен и няма да бъде достатъчен. Трябва да намерим нови, извънредни и споделени начини за финансиране. Това не е само въпрос на солидарност, а е в интерес на всички, като се има предвид дълбоката взаимовръзка между европейските икономики. Сривът на една държава неизбежно би довел до драматични последици във всички останали. В този контекст отговорът на Еврогрупата трябва да съответства на предизвикателството" - категоричен бе той.

Сасоли припомня, че досега Евросъюзът е приложил значителни мерки: подкрепа на националните системи за ограничаване на безработицата (SURE); подобрени условия за използване на Европейския механизъм за стабилност (ЕМС) за страни, които искат да го използват; рефинансиране на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), насочено основно към защита на малките и средните предприятия; и финансовата „базука“ от ЕЦБ в подкрепа на банковата ликвидност и за закупуване на публични и частни облигации.

В същото време той отправи критика, че там, където Европа не се е намесила, националният отговорът е бил слаб или изобщо е липсвал.

„Затова националните правителства трябва да поемат голяма отговорност. Защото точно сега ни трябват инструменти, с помощта на които да преодолеем тази спешна ситуация и да започнем с план за възстановяване. Трябва да сме подготвени за последиците от тази криза, за да не се претоварят националните системи" - обобщава Сасоли в свое изявление относно заседанието на Еврогрупата (министрите на финансите на страните от Еврозоната).


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки