ЕК разреши временно ограничено сътрудничество между предприятия


ЕК разреши временно ограничено сътрудничество между предприятия
08 Април 2020, Сряда


Вижте още за антитръстовите мерки, които ще са валидни, докато трае заразата с коронавируса

Автор: Десант

Европейската комисия публикува съобщение за временна рамка, с което предоставя насоки в областта на антитръстовото законодателство за предприятията, които си сътрудничат, в отговор на неотложните ситуации, свързани с избухналата зараза с коронавируса. В този контекст Комисията издава също „писмо за ненамеса“, касаещо конкретен проект за сътрудничество, чиято цел да се избегне недостигът на критични за болниците лекарства.

Комисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду представи в сряда и насоки за оптимизиране на предлагането и наличността на лекарства, докато трае избухналата зараза с коронавируса.

Временната рамка има за цел да предостави антитръстови насоки на предприятията, които желаят да си сътрудничат и да координират своите дейности временно, за да се увеличи производството по най-ефективния начин и да се оптимизират доставките, по-специално за лекарствата, спешно необходими на болниците.

По-специално в съобщението относно временната рамка се обясняват основните критерии, които Комисията ще следва, когато оценява тези възможни проекти за сътрудничество.

Дружествата трябва сами да оценят законността на своите споразумения и практики и носят отговорност за тази оценка. Като се има предвид обаче извънредната ситуация, Комисията си сътрудничи с предприятия и търговски асоциации, за да им помогне да оценят законосъобразността на своите планове за сътрудничество и да въведат подходящи гаранции срещу евентуални антиконкурентни последици в по-дългосрочен план.

В повечето случаи са достатъчни устните указания, които Комисията може да даде или вече дава на предприятията през последните седмици. ЕК обаче е готова също така да предостави по изключение на предприятията писмено уверение (писмо за ненамеса) по конкретни проекти за сътрудничество, които трябва да бъдат изпълнени бързо за успешното справяне с избухналата зараза с коронавируса.

В същото време Комисията подчертава, че при тези изключителни обстоятелства по-важно от всякога е предприятията и потребителите да получават закрила съгласно законодателството в областта на конкуренцията. Поради това тя ще продължи да следи отблизо и активно развитието на съответните пазари, за да уличава предприятията, които се възползват от настоящата ситуация, за да нарушат антитръстовото законодателство на ЕС.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки