Депутати оставиха пациентите в ръцете на фармацевтичната мафия


Депутати оставиха пациентите в ръцете на фармацевтичната мафия
07 Април 2020, Вторник


Отхвърлена бе европейската практика и предложението на НФСБ за заместване на скъпи лекарства с евтини генерици

Автор: Десант

Народни представители отляво и отдясно се обединиха и оставиха пациентите в ръцете на фармацевтичната мафия – особено пенсионерите, във време на пандемия и криза. Това стана ясно от продължилите няколко часа дебати в Народното събрание днес по предложението на НФСБ за замяната на скъпи лекарства с евтини генерици (лекарства с изтекли срокове на лиценз и патенти, но доказали своята ефективност с годините като аспирин, аналгин-хинин, депосулфамид и др.).

Отхвърлена бе и широко застъпената практика в почти всички европейски държави за използване на генерици. Като в Германия, където 75 % от лекарствата, които се продават, са далеч по-евтините аналози на скъпите и лицензирани лекарства.

Говорим за нещо просто и ефективно – да дадем възможност на хората, сега в тази криза, да имат възможността да си купят лекарства, които са по-евтини, но са ефективни и доказали действието си, подчерта народният представител от НФСБ Георги Колев.

Съпредседателят на „Обединени патриоти“ Валентин Касабов беше още по-категоричен: „Големият дебат всъщност е за лекарствената мафия. Голяма част от депутатите отляво и част от колегите от ГЕРБ защитават неистово тази мафия. Говорим за милиони, ако не – за милиарди. Защо се правите на неразбрали и си играете със съдбата и парите на хората и то във време на криза?“

Зам.-председателят на НФСБ Борис Ячев напомни, че въвеждането на генеричната политика е записано като мярка 452 в Програмата за управление на сегашното коалиционно правителство. „Колегите от ГЕРБ би трябвало да са наясно, че дебатът по тази тема вече е провеждан на политическо ниво и е включен в управленската програма“.

Мярката е записана и в Националната здравна стратегия, която е приета от НС, подчерта още Борис Ячев.

Не на последно място – възможността за замяна на скъпите лекарства с евтини генерици не само спестява средства, но и в условията на пандемия цели да помогне на хората да не се връщат при личните си лекари по няколко пъти, когато не могат да намерят определено лекарство. Нещо, които и Националният кризисен щаб за борба с коронавируса препоръчва.

„Големият страх всъщност е страхът на някои от загуба на пазари – но тук става дума за финансови мотиви. Които нямат нищо общо с грижата за пациента“, категоричен бе НФСБ Борис Ячев.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки