Готов е каталогът на изложбата „Дунав – хора, съкровища, култури“


Готов е каталогът на изложбата „Дунав – хора, съкровища, култури“
Снимки: РИМ-Русе
06 Април 2020, Понеделник


Тя бе открита в замъка Шалабург в Австрия

Автор: Десант

Излезе от печат Каталогът на изложбата „Дунав – хора, съкровища, култури“, която бе открита в замъка Шалабург в Австрия. От март до октомври там са показани експонати от почти всички дунавски страни, а артефактите от Русе описват процесите на проникване на  Модерността по Дунав.

Експозицията е представена като пътуване от Черно море към Шалабург, което има десет етапа, белязани от големи градове и техните километри от устието. Вторият етап –преминава през Галац и Браила, Кълъраш и Силистра, спира се край праскови и кайсии „на улица от римско време в Тутракан“ и акостира в Русе до 496 км.



Корицата на списание „Венити феър“ от 1877 г. показва образа на Мидхат паша, с когото се свързва устойчивото влияние на европейските модели на всекидневен начин на живот в Османската империя. Оттук насетне следват познати на поколения русенци експонати и теми от историята на Русе, които вече десетилетия се представят в Къщата на Калиопа.

Русенското присъствие в каталога се допълва и с името на Елиас Канети, за когото разказва проф. Пенка Ангелова, а също и от капитан Иван Иванов от Пристанищния комплекс, който говори за любовта си към Дунава.

Изложбата представя крепостни съоръжения от различни периоди – като Баба Вида и Петроварадин, уникални места като проломът Железни врата и потопеният остров Ада кале. От този остров, фортпост на Османската империя, в музея на Турну Северин се пазят около 1000 експоната, част от които са изложени в Шалабург, тъй като разкриват мултикултурната среда по голямата европейска река.



Според авторите на изложбата истинското откриване на Дунав за европейците се случва едва след средата на 19 век, когато Хабсбургската империя превръща корабоплаването по реката в свой приоритет. Появява се бум от публикации, карти, книги и множество изображения, които за пръв път показват единството на реката. По този начин реката от граница и военна зона се превръща в път и мост между култури.

Праисторията и римското време, войните между Кайзера и Султана са съществена част от живота по Дунав, които изложбата интегрира във визиите си за развитие на региона, чрез плановете на Дунавската стратегия на Европейския съюз. В Каталога има и текст на известния политически деец Ерхард Бусек, почетен доктор на Русенския университет от 2000 г.

Съвременността е важен елемент в изложбата, поради което съвременното изкуство и фестивалите присъстват често.

Но изложбата всъщност няма край – тя се вписва във всекидневието на хората по Дунав, като показва рибен гулаш, както и кармаци – големите куки, с които в миналото са ловени моруни, а днес са забранени за всички. Тъкмо екологията и бъдещите проекти са показани като своеобразен финал, който обединява всички по Дунав – с мисъл за бъдещето.


В категории: История , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки