Напрежение сред здравните работници, кой точно е на първа линия


Напрежение сред здравните работници, кой точно е на първа линия
03 Април 2020, Петък


Оказа се, че не всички ще получат бонус от 1000 лв., сред пренебрегнатите са и хората от спешните центрове

Автор: Мария Митева

Голяма част от медиците от спешна помощ няма да получат държавен бонус от 1000 лева за това, че водят борбата срещу коронавируса на „първа линия“. Причината е, че според Министерство на здравеопазването повечето от тях не отговарят на изискванията. 

Едно от условието към здравните работници е да са полагали минимум 12-часово дежурство и да са участвали пряко в обслужване на болни с коронавирус или съмнение за такъв.



Климентин Милчев, който е председател на синдикалната организация в ЦСМП – Бургас, обаче контрира: „Ние не сме лаборатория и няма как да докажем веднага наличие на коронавирус!“

Спешните медици в Бургас, през които преминава целия поток на болни пациенти, починали, както и голяма част от биологичния отпадък на болницата, нямат нужното защитно облекло.

Те не разполагат и с дигитални термометри, болните се преглеждат с обикновени, живачни устройства. Така се скъсява дистанцията между лекар и пациент и опасността от пренасяне на заразата нараства.

Докато е в сила извънредното положение, спешните медици няма да предприемат протестни действия, за да защитят исканията си пред властта. Но се чувстват омерзени и искат да бъдат чути.

„Представете си, че открият полева болница в Бургас. Уверявам ви, че няма да има спешен медик, който да откаже да полага грижи за болните. Обидени сме, но сме отдадени на професията“, допълва Климентин Милчев.



Преди дни Общински съвет Бургас отпусна 35 хиляди лева за здравните работници, които няма да получат държавния бонус от 1000 лв. В момента се изготвят списъци и съвсем скоро ще бъде обявено кои от медиците ще получат средствата.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки