Мними търговци на пелети завлекли десетки граждани с общо около 64 000 лева


Мними търговци на пелети завлекли десетки граждани с общо около 64 000 лева
02 Април 2020, Четвъртък


Босът на престъпната група набирал жертвите си чрез обяви в интернет сайтове и социални мрежи

Автор: Десант

Районна прокуратура – Кюстендил е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу пет обвиняеми лица за извършени измами на територията на цялата страна.

На Л.К. (на 36 години) е повдигнато обвинение за измама в особено големи размери, представляваща особено тежък случай.

В периода от 23.10.2017 г. до 01.08.2019г. обвиняемият, на различни места в страната, извършил 88 престъпни деяния с цел имотна облага. Те били осъществени от него както самостоятелно, така и в съучастие с други лица.

Мъжът публикувал в различни интернет сайтове, платформи и социални мрежи обяви за продажба на пелети за огрев на атрактивни цени. Представял се като търговец или представител на различни фабрики и дружества.

Потенциалните купувачи на стоката били заблуждавани от него, че поради внос от чужбина следвало авансово да преведат суми за изпълнение на поръчките. Размерът на исканото от него капаро бил различен, с оглед стойността на заявеното количество пелети.

Клиентите се задължавали да правят парични преводи на посочените от него банкови сметки. Въпреки извършените плащания, заявките не се изпълнявали, а пострадалите нямали възможност да си възстановят направените разходи.

В хода на разследването е било установено, че сумите постъпвали и били теглени от сметките на безимотни лица, най-често такива с нисък социален и образователен статус.

Действайки по този начин, обвиняемият Л.К. причинил вреда в общ размер 63 955,94 лева. Сред пострадалите от него са 73 физически и 5 юридически лица. Освен това спрямо 14 физически лица той направил опит за причиняване на имотна вреда в размер на 37 997 лева. Общата стойност на предмета на престъплението възлиза на 101 952,94 лева.

В рамките на досъдебното производство към наказателна отговорност са били привлечени други четири лица, подпомагали Л. К. в престъпната му дейност - Б. М. (на 44 години), М.С. (на 34 години), Г.С. (на 33 години) и Д.К. (на 29 години). Те са обвинени в помагачество към измамата.

И петимата обвиняеми имат съдебно минало, като двама от тях са били осъждани и за измами. По искане на Районна прокуратура –Кюстендил по отношение на Л.К. и Б.М. съдът е определил мярка за неотклонение „задържане под стража“. Обвиняемият Г.С. понастоящем е с мярка за неотклонение „домашен арест“.

Към внесените в съда материали по настоящото досъдебно производство са обединени 49 други такива от цялата страна, като са постъпили материали от 29 районни прокуратури.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки