И пивоварите в цяла Европа са силно засегнати от коронавируса


И пивоварите в цяла Европа са силно засегнати от коронавируса
02 Април 2020, Четвъртък


В България поради затворените заведения за обществено хранене се отчитат 20% директни загуби за бирения пазар 

Автор: Десант

Съюзът на пивоварите в България съобщава за притесненията на бранша във връзка с настъпилата криза с COVID-19. Поради затворените заведения за обществено хранене (сектора ХоРеКа) пивоварите отчитат 20% директни загуби за бирения пазар в страната. Към тях се добавя и спад на продажбите през магазинната мрежа.

Между 35 и 40% от заетите в сектора работят директно и индиректно за ХоРеКа бизнеса, който не функционира в момента. Въпреки въздействието на кризата, основният приоритет на работодателите в пивоварния бранш е да запазят работната заетост и да минимизират отрицателните ефекти върху икономическите резултати.

Данните за страните от ЕС също показват тревожни тенденции за бирения сектор, където именно през заведенията, ресторантите и кафенетата се консумира 1/3 от обема на произвежданата бира. Стойността на тези продажби представлява 65% от целия бирен пазар в ЕС и възлиза на 76,1 милиарда евро.



В европейските страни от продажбите на бира в ХоРеКа се осигуряват над милион и половина работни места, а добавената стойност от тях се изчислява на 24,2 милиарда евро и 13 милиарда евро постъпления от ДДС.

Добавената стойност на пивоварната индустрия в България се изчислява на 225 млн. евро, а общо приходите към бюджета от производството и продажбите на бира са 168 млн. евро. В производството на пиво и малц са заети 2150 човека, а в свързаните сектори на доставчиците и клиентите около 32 500 души.

Според експертите, ако индустрията се върне на кризисните нива от 2014-2015 г., то загубите от спада в добавената стойност на сектора се изчисляват на около 26 %, а в приходите за бюджета минусът ще е близо 15%.

От организацията на пивоварите на Европа призовават да се обмислят и предложат мерки за смекчаване на отрицателния икономически ефект на кризата върху малкия и среден бизнес и неговите служители.

Буквалното елиминиране на on-trade сегмента от европейския пазар на бира има огромно мултиплициращо въздействие върху по-широката верига на доставките – от фермерите, производителите на малц и кенове/бутилки до дистрибуторите, шофьорите, работниците в складовете и още безброй други хора, свързани с търговията, изтъкват европейските пивовари.

Те са категорични, че е от изключително важно значение да бъдат компенсирани загубените приходи и призовават бизнесите да бъдат подкрепени в настоящата извънредна ситуация, както и да им се помогне отново да стъпят на крака, след като ограниченията започнат да отпадат.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки