Заради коронавируса: ЕС променя правилата за обществените поръчки


Заради коронавируса: ЕС променя правилата за обществените поръчки
02 Април 2020, Четвъртък


Сроковете за провеждане на процедурите са съкратени, а при крайно неотложните обстоятелства, свързани с борбата с коронавируса, процедурите ще минават и без предварително публикуване на обявление

Автор: Десант

Европейската комисия представи насоки относно използването на всички възможности за гъвкавост, заложени в нормативната уредба на ЕС за обществените поръчки, във връзка с извънредната ситуация, породена от пандемията на коронавирус.

Законодателството на ЕС вече предоставя на възложителите на обществени поръчки в държавите членки гъвкави решения за бързо задоволяване на неотложни нужди, като например закупуване на лични предпазни средства, лекарства и апарати за вентилация, които да бъдат осигурени за нуждаещите се възможно най-бързо.

Комисарят Бретон, отговарящ за вътрешния пазар, заяви: „Възложителите на обществени поръчки са подложени на огромен натиск в настоящата извънредна ситуация, за да гарантират наличието на лични предпазни средства като маски за лице и предпазни ръкавици, животоспасяващи апарати за вентилация и други медицински консумативи за всички, които работят неуморно в условията на настоящата криза.

Искам да им помогна, като им обясня подробно всички възможности за гъвкавост и решения, заложени в нормативната рамка на ЕС за обществените поръчки, с цел бързо закупуване на такива консумативи.

Настоящата криза, предизвикана от коронавируса, представлява крайно неотложно и непредвидено обстоятелство — и именно за такава ситуация нашите европейски правила предоставят възможност на възложителите на обществени поръчки при необходимост да купуват в рамките на дни, дори часове. Призовавам всички възложители на обществени поръчки да използват в пълна степен тези възможности за гъвкавост и да не се колебаят да поискат допълнителни насоки от Комисията, ако е необходимо.“

В насоките са посочени вариантите и възможностите за гъвкавост съгласно законодателството на ЕС. В тях се прави преглед на избора на процедури за възлагане на обществени поръчки, с който разполагат възложителите, както и приложимите срокове.

Посочват се възможностите, които варират от значително съкращаване на приложимите в общия случай срокове до провеждане на процедура без предварително публикуване на обявление, при крайно неотложните обстоятелства, свързани с борбата с коронавируса.

В насоките се разяснява също така как в тази ситуация на недостиг на основни консумативи възложителите на обществени поръчки биха могли да открият алтернативни решения и начини за взаимодействие с пазара.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки