Военнослужещ от българския контингент в Косово е евакуиран заради коронавирус


Военнослужещ от българския контингент в Косово е евакуиран заради коронавирус
26 Март 2020, Четвъртък


В инфекциозна болница в Букурещ пък е приет наш военен от състава на Многонационалната дивизия „Югоизток“

Автор: Десант

Медицинска евакуация на военнослужещ от българския военен контингент в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) бе извършена със самолет C-27J „Спартан” с екипаж от състава на Военновъздушните сили днес, 26 март, по заповед на министъра на отбраната.

Съобразно епидемиологичната обстановка в Косово и региона и взетите мерки от страна на Министерството на отбраната за българския военнослужещ са постъпили данни за съмнения за контактност с COVID-19. Същият няма субективни оплаквания. Екипажът, транспортираният военнослужещ и съпровождащото медицинско лице са осигурени с всички необходими средства за индивидуална защита.

При пристигането в Република България на военнослужещия ще бъдат направени медицински изследвания във Военномедицинска академия за окончателно определяне на здравния статус.

На 25 март в инфекциозна болница в румънската столица Букурещ пък е приет български военнослужещ от състава на Многонационалната дивизия „Югоизток“. Той също е дал положителна проба за COVID-19. Състоянието му е стабилно, чувства се добре.

Заместник-командирът на Многонационалната дивизия „Югоизток“ бригаден генерал Пламен Йорданов е в постоянна връзка с приетия в болница военнослужещ.

***
Към настоящия момент Въоръжените сили на Република България участват в операцията на НАТО в Косово с контингент в състав от 22 военнослужещи със задачи, свързани с подпомагане подобряването на сигурността в района. Допълнително за изпълнение на задачите се поддържа 10-дневна готовност за развръщане в зоната на операцията на рота и национален поддържащ елемент до 140 военнослужещи, включени в състава на оперативния резерв на операцията. Национален командир на българския военен контингент в Косово е подполковник Стоян Червеняков от Съвместното командване на силите.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки