Известен хирург дари на странджанци копия на две забележителни икони


25 Март 2020, Сряда


Проф. Иван Гаврилов безвъзмездно предостави и финансова сума за Историческия музей „Проф. Ал. Фол“ в Малко Търново

Автор: Десант

В навечерието на Деня на Тракия – 26 март, проф. Иван Гаврилов – известен хирург онколог и дарител, измина 1000 км и да даде паметен урок по родолюбие и солидарност с хората от Странджа и Тракия.

На историческата местност Петрова нива, където е взето решението за единство с „брата роб от Македония“, той дари копия на две забележителни икони – на св. Богородица със св. св. Кирил и Методий от Желязната църква „Св. Стефан“ в Истанбул, и на св. Георги Победоносец от Зографския манастир в Атон.



Жестът му бе придружен с безвъзмездно предоставяне на средства за Историческия музей „Проф. Ал. Фол“ в Малко Търново. Сумата позволява да се отстранят последиците от зимния сезон на историческата местност и създадената тук инфраструктура.

Двете икони ще бъдат осветени по време на тържествата за отбелязване на 150 години от учредяването на Българската екзархия (1870) и 117 години от Илинденско-Преображенското въстание (1903).



Проф. Иван Гаврилов се запозна с работата по възстановяване на колекцията „Картографският образ на Странджа през вековете“, подкрепена от него още от самото начало.

Българският лекар изрази удовлетвореността си от избраното място на двете икони в параклиса „Св.  Петка Българска“, както и от подбора на европейските картографски паметници за Тракия и Странджа.


В категории: Новини , Вяра , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки