Какво е изобразено на иконата от Русокастро


Какво е изобразено на иконата от Русокастро
Снимка: РИМ-Бургас
25 Март 2020, Сряда


Единствената, отчасти подобна находка в България, е открита в далечната 1901 г. при разкопките на царската цитадела Трапезица във Велико Търново

Автор: Милен Николов

При редовно археологическо проучване през 2017 г. на крепостта Русокастро е открита част от изящна икона от слонова кост. Тя е с двустранна релефна украса. 

На лицевата й част са оформени две полета. В горното е представено изображение на архангел Гавраил в пълен ръст, а а в долното – св. Василий Велики, епископ Кесарийски. Задната страна на плочката също е разделена на две полета. В горното е изобразен „цъфнал кръст“, а в долното – „голготски кръст“.

Изображенията са изключително майсторски изпълнени, във висок релеф. Архангелът е в полупрофил наляво. Десният крак е изнесен напред и е стъпил на цялото стъпало, а левият е опрян само на пръстите, подчертавайки движението. Облечен е в богато драпиран хитон. С едната ръка държи жезъл със сфери , другата е вдигната в жест за благослов.

Св. Василий е представен допоясно, насреща. Върху рамото му е преметнат омофор с голям кръст. С лявата ръка държи богато украсена книга със закопчалки. Лицето е представено с изключителни подробности-двуделна брада, мустаци, едър нос, дори зеници на очите.

Единствената, отчасти подобна находка в България, е открита в далечната 1901 г. при разкопките на царската цитадела Трапезица във Велико Търново. Тя представлява част от икона от слонова кост, представяща сцената Благовещение. Иконата от Русокастро е много по-добре запазена като цялостен артефакт.

Тя е изработена към средата на Х в. в Константинопол, в едно от императорските ателиета за подобна продукция. Известно е, че предмети от слонова кост са поръчвани само от императора и най-близкият му кръг от лица. Това е така поради факта, че слоновата кост е била изключително скъпа. Не случайно, когато през XI в. доставките на тази суровина вече спират, започва да се използва алтернативна, но  доста по-евтина суровина стеатит.

Най-близки паралели на иконата от Русокастро по размери и изображения днес се съхраняват в Британския музей и в Музеят на изкуствата „Уолтърс“ в Балтимор, САЩ.

Находката от Русокастро е от световна величина. Подобни артефакти днес се съхраняват единствено в най-големите музеи в Западния свят и в няколко църковни съкровищници, принадлежащи на католически катедрали в Западна Европа, където са донесени от рицари от Четвъртия кръстоносен поход. Ограбвайки византийската императорска хазна, те са дарявали подобни изключително ценни реликви на християнските храмове по родните им места.

Още подробности за артефакта вижте ТУК


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки