НАП удължи срока за корпоративните данъци на фирмите


НАП удължи срока за корпоративните данъци на фирмите
Снимка: Флагманлбг
24 Март 2020, Вторник


За физическите лица крайният срок обаче остава непроменен

Автор: Десант

Срокът за подаване на декларациите за облагане с корпоративни данъци е удължен до 30 юни. В последния ден на юни изтича и крайният срок за внасянето на  дължимия корпоративен данък по годишната декларация, съобщават от НАП.

Динамично променящата се ситуация, свързана с коронавируса, изисква строги мерки за опазване на общественото здраве и предпазване на гражданите от пряката физическа заплаха на COVID-19. С оглед преодоляване на възможни затруднения при декларирането и плащането на данъци и осигурителни вноски, вследствие на въведените извънредни мерки, Народното събрание прие промени, свързани с данъчно-осигурителните изисквания в периода на извънредното положение.

По време на действие на извънредното положение се спира принудителното изпълнение по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), като за периода на спирането обаче се начисляват лихви.

Може да се извършва обезпечаване на задълженията и разпределение на суми по изпълнителни дела.

По искане на длъжниците, публичните изпълнители може да извършват изпълнение върху вземания и парични средства от банки, вземания от трети лица, вложени ценности в трезори и съдържанието в сейфове.

Няма да се провеждат публични търгове и няма да се извършва въвод във владение.

По време на извънредното положение не се образуват изпълнителни дела от публичните изпълнители на НАП, освен в особено важни случаи. 

Срокът за физическите лица, които не са еднолични търговци, за подаване на годишна данъчна декларация и за внасяне на данъка по декларацията остава непроменен – 30 април 2020 г. Срокът за ползване на 5% отстъпка от данъка за довнасяне е 31 март.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки