Седем души у нас вече са изчистени от коронавируса


Седем души у нас вече са изчистени от коронавируса
24 Март 2020, Вторник




Автор: Янко Крумов

Седем души у нас са изчистени от коронавируса. Те са в отлично здравословно състояние, клиничната им картина е много добра. Това каза на днешния брифинг на Националния оперативен щаб ген. проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Пациентите обаче все още са под лекарско наблюдение. "Изнервени са до крайност и искат да ги изпишем от болницата, а и ни трябват леглата, но не можем още да докажем, че са напълно излекувани“, добави д-р Мутафчийски. 

Колкото да прилагането на тестовете за коронавирус, повече разяснения даде проф. Тодор Кантарджиев.

"Първо трябва да се изследват за коронавирус всички болни с двойна бронхопневмония, които са настанени в болнично заведение. Второто важно нещо, което трябва да се направи, е целият медицински персонал, който има клинична картина на заболяването – болки в гърлото, повишена температура, да се изследва", обясни той. 

В колективите трябва да се хванат първите случаи на коронавирус, добави проф. Кантарджиев.

Според него не може с бързи тестове да се каже колко болни има в страната.

„Лесно е да се каже, че ще купим 1 млн. теста, за да изследваме милион българи, но кога да направим това? Когато е здрав човек, ефект няма“, подчерта директорът на Националния център за заразни и паразитни болести.

В първите 24 часа на медицинския персонал тестът ще е отрицателен, добави той.

Професорът съобщи, че са получени нови препоръки за стратегия за лабораторни тестове от СЗО. „В документа обаче става въпрос само за генетичните изследвания. За другите анализи се казва, че могат широко да се използват“, уточни той.

„Едната група бързи тестове доказват антиген, т.е. наличие на вируса в засегнатите тъкани. Пробата се взема както за генетичните тестове и се установява с имунофлористенция наличието на антиген, което може да обхване първите дни на клиничната проява на заболяването“, заяви проф. Кантарджиев.

Започне ли да ти тече носа, да те стяга гърлото, да губиш вкус, може да се докаже наличие на вируса в горните дихателни пътища, обясни той.

„Втората груба бързи тестове са за доказване на антитела. Ако се заразиш днес, след четвъртия ден може да започне да отделяш вируса, а на петия – да получиш симптомите, които да се задълбочават и едва на 7-10 ден – да получиш антитела. Те лесно и бързо могат да се докажат“, заяви професорът.

„Мнението на щаба е, която болница може да си осигури такива тестове, да ги ползва, но те, според СЗО, тъй като са нови и несигурни, не стават за надзора на заболяването. Не може по бързи тестове да се каже колко болни имаме в държавата“, добави той.

„Още не сме стигнали етапа, при който имаме трайно и широко разпространение. С усилията на щаба гледаме това време да го забавим. За да се прецени дали действат мерките, трябва да е минала най-малко седмица. Това е времето за удвояването на случаите. Колкото по-бавно се случи това, показва, че мерките са сработили и са добри“, каза още Тодор Кантарджиев.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки