Броят на новорегистрираните безработни се е удвоил за един ден


Броят на новорегистрираните безработни се е удвоил за един ден
23 Март 2020, Понеделник


Мярката за подпомагането на работодателите е само в случай, те че запазят работниците си след извънредното положение

Автор: Десант

Регистрираните на ден безработни са се увеличили от 750 до 1301 в петък. Това заяви министърът на труда Деница Сачева пред Би Ти Ви. Тя посочи, че както някои бизнеси освобождават хора, други пък търсят. За пример министърът посочи ресторантите за доставки по домовете.

"Очакваме наистина голям ръст на безработицата, който не можем да прогнозираме с точност", призна Сачева.

По отношение на одобрената от правителството мярка за изплащане на 60% от заплатата на хората, които временно не работят, но след кризата ще бъдат върнати на работа, тя добави, че работодателят следва да изплати останалите 40% от възнаграждението.

"Ако работодателят не изплаща 40% или закрие мястото след този период, той ще връща пари на държавата", каза министърът.

И към момента имаме социално подпомагане за над 200 000 възрастни граждани, отчете социалният министър. Близо 43 000 самотно живеещи пенсионери и сега получават социална грижа, а по една от оперативните програми бяха отделени 20 млн. лева, за да може да се използват от общините за такива грижи.

От днес на горещия телефон на МТСП 0800 88 001 ще се дават и психологически консултации за възрастните, които имат нужда заради изолацията заради коронавируса.

Обсъжда се създаване на защитени детски градини за децата на работещите "на първа линия" срещу коронавируса, каза още Сачева. На въпрос за обещаните по 1000 лева допълнителни възнаграждения за медиците тя съобщи, че част от парите вече са по сметката на Министерството на здравеопазването.

"Отделили сме на първо време 20 млн. лева, но имаме готовност тя да стигне до 60 млн. лева", каза министърът.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки