Парламентарната Комисия по правни въпроси одобри ветото на президента


Парламентарната Комисия по правни въпроси одобри ветото на президента
23 Март 2020, Понеделник


При гласуването всички 19 депутати в правната комисия бяха "за" отпадане на спорните текстове

Автор: Десант

С пълно единодушие парламентарната Комисия по правни въпроси одобри ветото на президента върху закона за извънредното положение. То касае два текста. Единият е свързан със спорни мерки срещу ценовата спекула. А вторият – че предаването на невярна информация за разпространението на заразна болест става престъпление.

По отношение на спекулата в мотивите си президентът констатира, че в приетия закон се създава нова т. 9 на чл. 1, ал. 2 на Закона за защита на потребителите, като към целите на закона се добавя и „право на защита от необосновано високи цени по време на извънредно положение и бедствия“.

"Споделям необходимостта от такава защита и смятам, че такива мерки трябва да има, но в приетия си вид законът не дава легална дефиниция на понятието „необосновано високи цени“. Липсва и нормативна основа за разграничаване на необосновано високите цени във време, когато не е обявено извънредно положение и когато е обявено такова. Няма и разграничение по отношение на стоките и услугите, чиито цени не следва да бъдат необосновано високи. Подобен подход създава правна несигурност у задължените субекти, допуска субективност на преценката на контролните органи и създава предпоставки за административен произвол", смята президентът Румен Радев.

При гласуването всички 19 депутати в правната комисия бяха "за" отпадане на спорните текстове.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки