Проф. Коста Костов: Не е вярно, че инфекцията от коронавирус не може да се лекува


Проф. Коста Костов: Не е вярно, че инфекцията от коронавирус не може да се лекува
23 Март 2020, Понеделник


Мерките срещу Ковид-19 в първия месец след избухване на епидемията трябва да бъдат брутално стриктни, категоричен е ръководителят на медицинския съвет към правителството

Автор: Десант

Мерките срещу новия коронавирус в първия месец след избухване на епидемията трябва да бъдат брутално стриктни, заяви в ефира на Българското национално радио специалистът по белодробни болести проф. Коста Костов.

Ако те се спазват, може да имаме големия късмет да излезем леко от тази епидемия, прогнозира той.

Той ще оглави новосъздаващия се медицински съвет към правителството, който ще подпомага работата на Националния оперативен щаб. Органът ще включва медици от различни специалности.

По думите на проф. Костов задачата му е не да влиза в противоречие с щаба, а да е „един паралелен съвет, който да надгражда постигнатото дотук”. 

Медицинският съвет към правителството ще се съсредоточи върху медицинските аспекти и ще отправи към лекарите в страната конкретни препоръки за работа. Идеята е да се създадат медицински алгоритми, за да могат всички специалисти да имат инструмент за работа.

„Това, че няма лечение, това че не може да се лекува, не е вярно”, изтъкна специалистът по белодробни болести. Затова, по думите му, една от целите на съвета е да се вкарат „в медицински и професионални релси страховете и хаоса сред пациентите”.

„Все още сме в най-долната част на кривата. Очаквам тази и следващата седмица да започнем да се катерим по билото", каза той, като допълни, че се надява билото на епидемията от коронавирус у нас да бъде по-полегато.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки