26 души, контактували с жената с коронавирусна инфекция от Карнобат, са под задължителна карантина


26 души, контактували с жената с коронавирусна инфекция от Карнобат, са под задължителна карантина
19 Март 2020, Четвъртък


Бургас затяга мерките, особено тези за хигиената

Автор: Десант

"Затягаме още мерките, особено тези за хигиената. Защото в Бургас вече има лежащо болен - жената от Карнобат. Тя е под карантина в сектора за изолация в инфекциозното отделение. УМБАЛ Бургас продължава да работи с пациенти", заяви днес кметът Димитър Николов.

Освен през нощта, вече и денем ще се обработват с дезинфектант улиците на града. Вчера започна и дезинфекция в ромските махали. Най-напред общинските екипи минаха през "Победа", следват тези в "Меден рудник", "Горно Езерово", "Долно Езерово", "Черно море", "Рудник" и Равнец.

Продължава редовната обработка с дезинфектант на детски площадки, автобусни спирки и подлези. Увеличен е броят на екипите, занимаващи се с тази дейност. Кметът благодари на бургаската Пожарна, която също се включи с техника и хора.

Започна зареждането на всички големи търговски обекти в Бургас с диспенсъри за третиране на ръцете с дезинфектант. Осигурени са хората и фирмите, които ще обслужват тази дейност. Община Бургас осигурява както устройствата, така и регулярното им зареждане за своя сметка.

Всички държавни и общински медицински заведения вече са оборудвани с такива диспенсъри. Ако частните не успеят за своя сметка, Общината ще снабди и тях.

Предстои на публични места в града да бъдат поставени мобилни мивки с вода и течен дезинфектант. Използвайте ги!

"Бургас не е под пълна карантина и свободното движение на хора не е забранено. Но то не е препоръчително, особено за възрастните хора. Затова умолявам бургазлиите над 60-годишна възраст максимално да се въздържат от излизане навън", каза още кметът.

Община Бургас създава организация и препоръчва на всички домоуправители на входове в жилищни сгради да ги дезинфектират поне 4 пъти на ден, особено дръжките на вратите. Които от тях не могат да се справят, нека потърсят съдействие от Общината.

Голям е недостигът на предпазни средства в цялата страна. Проведен е разговор с пет фирми. Доцент Велинов - декан на новия Медицински факултет, одобрява произведени от тях материали, които да бъдат предоставяни на бургаските граждани.

Приоритет в това отношение са УМБАЛ Бургас, Белодробната болница и след това всички останали здравни заведения. Количества от набавените материали Общината предоставя и на Дезинфекционна станция - Бургас, от която могат да бъдат закупени от гражданите без никаква надценка.

Община Бургас работи в добра кондиция. 50 % от служителите й го правят дистанционно. С всеки изминал ден се увеличава броят на хората, които НЕ влизат в сградата на ул. "Александровска" 26.

"Въпреки това не сме нарушили ежедневния ритъм и обслужване на гражданите. Призовавам останалите държавни служби и учреждения по същия начин максимално да оптимизират работата си", заяви кметът Николов.

Всички обекти в Бургас, по които се работи с европейско, държавно или общинско финансиране, се изпълняват в срок, като е предписано на техните служители да спазват всички актуални правила за безопасност. При установяване на нарушения ще бъдат глобявани работодателите им.

В Община Бургас са удвоени броят и усилията на екипи и служители, ангажирани с ускоряване на проектите в областта на здравната безопасност - увеличаване капацитета на Медицинския факултет, новата генетична лаборатория, новата университетска детска болница, модернизиране на онкодиспансера с ПЕТ скенер и др.

"На място в Бургас вече се извършват и двата вида тест за коронавирус - бърз и генетичен", съобщи още кметът.

Осигурени са всички консумативи и предпазни облекла, така че да бъдат защитени медицинските специалисти и лаборанти от излишни рискове.

След сигнал, че масово се затварят зъболекарски кабинети в града, кметът Николов възложи в общинската Стоматология на ул. "Александровска" да се подготвят дежурни кабинети. В тях на доброволен принцип 24 часа ще работят дентални специалисти, за да могат бургазлии да продължат да използват тази услуга. За целта са проведени разговори с Български зъболекарски съюз. 

"Извънредното положение не трябва да създава трудности на хората със стоматологични проблеми", коментира кметът.

В днешния брифинг участваха още директорът на РЗИ - д-р Георги Паздеров, директорът на УМБАЛ - д-р Бойко Миразчийски, както и директорът на ОД на МВР - старши комисар Радослав Сотиров.

"Към днешна дата имаме потвърден един случай с коронавирусна инфекция. Както всички знаете, жената е от Карнобат, била е готвачка в Банско и в момента се намира в Инфекциозното отделение в Бургас. Издирени са и поставени под карантина всички контактни лица - 26 на брой, със съдействието на органите на МВР. Те са в Карнобат", каза д-р Паздеров.

"Болната от коронавирус жена е приета преди два дни по спешност. Доведена е от екип на Спешна помощ директно в Инфекциозното отделение, за да не преминава през Спешното отделение и да няма опасност от контакт с пациенти и персонал. Започната е терапията още на момента. След нея пациентката е в много добро състояние, повлиява се много добре. Тя може да бъде изписана след доказване на две отрицателни проби", съобщи д-р Миразчийски.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки